6 factori de care trebuie să ţii cont la achiziţia unei case. Apartamente vechi versus apartamente noi

scris de Adriana Lefter in categoria Subiectul lunii, Cumpărători
Publicat pe: 5 Iunie 2012, Ultima actualizare: 15 Aprilie 2013

Fiecare cumpărător are o listă diferită de priorităţi: pentru unul preţul este factorul determinant în luarea unei decizii, pentru altul localizarea e cea mai importantă.

Când vine vorba de achiziţia unei locuinţe, orice cumpărător ar trebui să cântărească bine câţiva factori înainte de a lua decizia finală. În funcţie de nevoile şi preferinţele fiecăruia, poate rezulta o listă diferită de priorităţi, însă, în mare parte, aspectele luate în calcul rămân aceleaşi. www.imobiliare.ro îţi prezintă în cele de mai jos o listă cu şase întrebări pe care ar fi bine să te gândeşti dacă vrei să cumperi o casă. Îţi oferim, de asemenea, şi o comparaţie între avantajele şi dezavantajele oferite de apartamentele vechi şi noi:

1. Unde este amplasat?
Claudiu Haţegan, broker/owner al agenţiei Klauss & Partners, este de părere că poate cel mai important avantaj oferit de apartamentele din blocurile construite înainte de 1990 este reprezentat de localizare – care poate fi şi centrală sau ultracentrală. În acest beneficiu sunt incluse, desigur, accesul facil la mijloacele de transport în comun, precum şi la spitale, şcoli, grădiniţe, hipermarketuri etc.

În contrapunct, spune Alexandru Petrescu, managing partner în cadrul companiei Esop Consulting, unul dintre marile dezavantaje ale ansamblurilor rezidenţiale noi ţine de faptul că unele au fost construite „în câmp” sau la periferia oraşului. Cu toate acestea, ultimii ani au marcat apariţia pe piaţa rezidenţială a Capitalei şi a unor ansambluri cu un amplasament mai favorabil. „Există opţiuni reale pentru cumpărătorii prin Prima Casă care doresc achiziţionarea unei locuinţe noi, dar determinante vor fi criteriile de achiziţie ale acestora”, spune Alexandru Pricop, managing partner în cadrul Coldwell Banker Affiliates of Romania. În opinia sa, cumpărătorii interesaţi de segmentul rezidenţial nou ar trebui să-şi îndrepte atenţia spre marile cartiere din Bucureşti (Militari, Crângaşi, Drumul Taberei, Bucureştii Noi, Berceni, Titan, etc.), unde pot identifica fie proiectele mari (amplasate însă de regulă la marginea acestor cartiere), fie construcţiile de mici dimensiuni, de regulă blocuri cu maximum 50 de unităţi locative, care sunt amplasate în zone mult mai bune, cum ar fi pe străzi lăturalnice, apropiate de marile bulevarde.

2. Cât costă?
Un alt aspect ce cântăreşte (poate cel mai) greu în ochii cumpărătorilor de locuinţe la ora actuală este preţul. Din acest punct de vedere, consideră Haţegan, locuinţele vechi sunt „câştigătoare”, ele fiind adesea mai ieftine decât cele noi. „Dacă analizăm două apartamente cu trei camere, unul nou şi altul vechi, ambele pe aceeaşi stradă, apartamentul nou va fi întotdeauna mai scump, diferenţele putând să urce şi până la 30%. Acest lucru este dat de diferenţele de suprafeţe, de existenţa unor terase în plus, de finisajele şi costurile efective de contrucţie”, exemplifică Alexandru Pricop. Acesta precizează însă că ultimii doi ani au adus tot mai multe opţiuni de achiziţie a unor locuinţe noi la preţuri similare cu „etalonul” stabilit prin programul Prima Casă. Astfel, programul guvernamental reprezintă în prezent un imbold şi pentru vânzările de apartamente noi cu una sau două camere cu suprafeţe mai reduse faţă de cele construite după planurile de dinainte de 2008-2009. Acestea beneficiază şi de avantajul unor costuri mai reduse de construcţie.

3. Ce durată de viaţă are?
La acest capitol, un avantaj clar este oferit de locuinţele din cadrul ansamblurilor rezidenţiale. Reprezantantul Coldwell Banker spune că durata de viaţă a apartamentelor noi este mult mai îndelungată comparativ cu cele din blocurile vechi. Acesta este un considerent foarte important, ţinând cont de faptul că decizia de a cumpăra o locuinţă reprezintă, de regulă, un pas important în viaţa oricărei persoane, achiziţia făcându-se, de regulă, pentru o lungă perioadă de timp, explică el.

Pe de altă parte, spune Haţegan, apartamentele vechi oferă avantajul că sunt testate din punctul de vedere al funcţionalităţii. Astfel, chiar dacă instalaţiile de apă, de încălzire sau cele electrice sunt îmbătrânite, ele au trecut totuşi proba anilor, şi-au dovedit rezistenţa chiar şi în condiţii dificile. De asemenea, construcţiile vechi au fost „testate” şi din punct de vedere seismic, ele supravieţuind mai multor cutremure.

4. Cât va costa întreţinerea?
Costurile de întreţinere reprezintă o bilă albă tot pentru apartamentele noi. Alexandru Petrescu spune că acestea sunt mai bine izolate termic, dat fiind că ele trebuie să respecte noile normative de construcţie, fapt ce înseamnă că şi factura la întreţinere este mai mică. În plus, multe din apartamentele noi au centrală proprie, ceea ce permite un control mult mai strict al consumului de gaz. Un minus în această privinţă este adus de apartamentele din cadrul marilor ansambluri rezidenţiale, pentru care trebuie plătite costuri suplimentare de mentenanţă pentru spaţiile comune.

5. Ce suprafaţă are şi cum este împărţită?
Potrivit lui Pricop, apartamentele noi au, în cele mai multe cazuri, o suprafaţă utilă mai generoasă comparativ cu cele din blocurile vechi. În cazurile în care suprafeţele sunt similare (asta pentru blocurile construite după perioada de boom), acestea sunt, de regulă, mai bine împărţite, după cerinţele actuale. „Unele apartamente noi permit chiar modificări după dorinţele cumpărătorului, toate acestea reprezentând aspecte importante pentru cumpărători”, notează reprezentantul Coldwell Banker.
Pe de altă parte, managerul Klauss & Partners spune că, în cazul multor apartamente vechi, compartimentarea este văzută ca fiind mai favorabilă şi de către clienţi. Astfel, camerele sunt bine definite, separate prin holuri, bucătăriile sunt separate, închise. Multe imobile noi, din dorinţa de a maximiza utilizarea spaţiului, renunţă la această separare, optând, de exemplu, pentru bucătării mici, de tip open-space.

6. Ce facilităţi îmi oferă?
Un alt aspect ce ar trebui luat în calcul la achiziţia unui apartament, fie el vechi sau nou, este reprezentat de accesul la o serie de facilităţi suplimentare. „Ansamblurile noi de apartamente au şi facilităţi precum locuri de parcare în subteran, spaţii verzi, pază, monitorizare video etc.”, spune reprezentantul Esop. Alexandru Pricop mai adaugă aspecte precum săli de fitness sau terenuri pentru practicarea diferitelor sporturi. „În plus, în funcţie de poziţionarea proiectului, cei care locuiesc într-un apartament nou se pot afla în imediata apropiere a unei păduri sau a unui lac, toate acestea fiind detalii care îmbunătăţesc calitatea vieţii”, adaugă acesta. La polul opus, recunoaşte Haţegan, lipsa locurilor de parcare reprezintă adesea o reală problemă pentru posesorii de apartamente vechi.

Părerile cititorilor
4 păreri
  • Mihai

    Buna ziua,
    As vrea sa va rog frumos, sa imi raspunda cineva care ma poate lamuri cu unele aspecte.
    Eu am luat o garsoniera in GL, intr-o zona buna (supermarketuri, magazine, scoli, mijloace de transport, spatiu verde, liniste, etajul 2, amplasare pe spate fata de bulevard, la circa 60 m de urmatorul bloc), insa blocul este din 65-68, este D+P+7. Blocul are 13 garsoniere pe fata si 10 pe spate (cea cu lift si casa scarii). Nu exista niciun fel de probleme de rezistenta intrucat blocul este amplasat pe role. Intrarea in bloc se face pe o platforma de 1.80 m inaltime, printr-un hol exterior.
    Ce sanse sunt aceasta garsoniera sa isi pasteze valoarea peste 5-6-7 ani?

    Multumesc anticipat,
    Cu aleasa consideratie!

  • George

    Salut,

    Un scurt comentariu privnd aparatament in oras versus in afara orasului.
    Eu am locuit 20 de ani in P-ta Victoriei. Acum m-am mutat in Voluntari de 10 ani, deci vorbesc din experienta.
    Din punctul meu de vedere, sunt diferente foarte mari intre a locui in centrul orasului si periferia lui.
    Nu o sa intru in detalii , pe scurt este avantajos sa locuiesti in centru si doar dupa ce te muti la periferie incepi sa realizezi acele avantaje.
    Ganditi-va bine inainte de a va muta la periferie si daca lista avantajelor o depaseste pe cea a dezavantajelor…e decizia voastra

    PS: anual bulevardele principale de iesire din oras, deci de acces catre periferie, devin din ce in ce mai aglomerate si sufocate.

  • Oana Brov.

    Eu imi caut un apartament de cateva saptamani si in bugetul pe care il am, am gasit un apt la Unirii, intr-un bloc destul de vechi, iar o alta varianta este sa iau un apartament nou intr-un complex rezidential din n-e orasului. La inceput m-am gandit ca ar fi un inconvenient faptul ca e dureaza ceva timp pana ajung in oras, dar apoi mi-am dat seama ca sunt mai importante conditiile in care stau…Cred ca o sa ma mut in afara orasului, oamenii sunt mai linistiti si mediul e mult mai placut, dar astept si alte pareri.

  • PeCeResoare

    Cateva “mici” observatii pt. managerii repondenti:
    1)Amplasarea – un element extrem de important il reprezinta pozitia apt. functie de vecinatati. Una este o locatie “comunista” din care sa vezi din Salajan Intercontinentalul, BRD din p-ta Victoriei si noul zgarie nori din Pipera si alta noile “ansambluri rezidentiale” unde locatatarii pot da noroc cu vecinii de vis-a-vis – pe geam (sic!). Una este o locatie in apropierea unui parc si alta langa parcarea unui supermarket sau cu vedere la un bulevard circulat intens. Despre “rezidentialele” cu vedere la groapa de gunoi si “arome” dupa cum bate vantul nici nu pomenesc.
    3) “durata de viata” cum adica ” apart. din ans. rezidentiale au o viata mult mai îndelungată comparativ cu cele din blocurile vechi. ” Ma pufneste rasul. Pai sunt case de lemn care “vietuiesc” de cateva sute de ani – vezi muzeele taranesti din toata tara, vezi Moara lu’ Asan care rezista cu toate eforturile unora de a o ingenunchia. Eu unul cred ca proba de foc a “vietii” constructiilor noi vs. “comuniste” va fi dupa primul cutremur peste 6.5 … ma gandesc cu groaza !
    4.) Degeaba in blocurile noi, din “ans. rezidentiale” exista izolari termice, centrale proprii, economizoare, etc.. “costuri(le) suplimentare de mentenanţă pentru spaţiile comune” depasesc uneori de cateva ori factura de intretinere pt. un apt. in bloc “comunist”, neizolat termic, caldura RADET, sii unde proprietarul mai uita apa calda deschisa …

    Recomand celor care doresc sa cumpere sa fie “croitori” si sa gandesca de 10 ori inainte de achizitie.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Încep lucrările pentru un nou ansamblu în Sectorul 1. Ai zonă de promenadă pe malul lacului și spațiu dedicat pentru yoga și pilates

În luna august încep lucrările pentru ansamblul rezidențial Corallis, localizat în zona Petrom City din nordul Bucureștiului. KÉSZ România urmează să investească peste 51 de milioane de euro în...

citește mai departe
Gică Popescu, Dan Petrescu și Cristina Neagu au investit în acest proiect. Dezvoltatorul construiește 250 de apartamente noi

Dezvoltatorul imobiliar My Place Residence North a lansat a doua fază a proiectului MyPlace North care va include 250 de apartamente. Din totalul acestora, 55% au fost vândute deja,...

citește mai departe
Apartamente cu GRĂDINĂ, inclusiv cu TVA REDUS, de vânzare în EnVogue Residence – Iuliu Maniu, zona Militari! (P)

Având două sau trei camere, unitățile locative de acest tip sunt disponibile pentru mutare imediată, iar unele se încadrează atât în plafonul de preț prevăzut pentru achitarea unei cote...

citește mai departe
Cum se văd vânzările de apartamente de la etajul 19? (P)

Sfârșitul anului aduce în lumina reflectoarelor unul dintre proiectele cele mai impunătoare din București, ansamblul Global Residence Monolitului aflat lângă stația de metrou Mihai Bravu, un complex cu regim...

citește mai departe
Un nou ansamblu rezidențial în estul Capitalei. Apartamentele s-au pus în vânzare săptămâna aceasta

HILS Development, dezvoltator cu peste 4.000 de apartamente în portofoliu, lansează un nou proiect rezidențial. HILS Sunrise va fi construit în imediata apropiere a stației de metrou Anghel Saligny...

citește mai departe