În bucătărie poți petrece mai mult timp decât ai crede – și nu neapărat gătind! –, astfel că amenajarea acesteia nu ar trebui deloc neglijată.
Bucătăria este mai mult decât locul în care se prepară mâncarea. Pentru mulți, acesta este, de fapt, spațiul în care petrec cel mai mult timp cu ceilalți membri ai familiei – în cadrul meselor luate împreună, dar nu numai. Nu este de mirare, așadar, că este considerată a fi chiar „inima casei”.
Specialiștii în arhitectură și design din cadrul firmei autohtone SiPro oferă câteva sfaturi de luat în seamă în procesul de amenajare a bucătăriei:
1. Alege o culoare care să-ți definească personalitatea
După cum știi deja, culorile pot avea un cuvânt important de spus asupra stării noastre de spirit, fapt pentru care designerii de interior acordă multă atenție schemelor cromatice folosite. Acest fapt este valabil, bineînțeles, și la amenajarea bucătăriei. „Dacă ești nehotărât în privința acestui aspect, trebuie să te gândești la lucrurile care îți plac și la culorile pe care le-ai purta. Dacă îți place eleganța și ești o persoană care îndrăgește lucrurile autentice, atunci culorile dark, cum ar fi verdele, albastrul, negrul, cu siguranță pot fi alegerea perfectă. Dacă ai o personalitate veselă, mai nonconformistă, atunci vei iubi culorile pastelate, care vor oferi camerei o luminozitate aparte, dar, cel mai important, senzația de spațiu”, explică reprezentanții SiPro.
2. Alocă un spațiu pentru invitați
Mai ales în amenajările moderne, bucătăria nu mai este doar un spațiu pentru gătit sau pentru luarea meselor în familie, ci a devenit și un cadru perfect pentru socializare. „Dacă vrei ca bucătăria ta să aibă o utilitate sporită, nu uita să aloci un loc pentru momentul în care vei avea invitați, prieteni alături de care vrei să te relaxezi la un pahar de vin”, punctează designerii companiei.
Citește și: 5 sfaturi pentru amenajarea dormitorului ÎN STILUL TĂU!
3. Gândește strategic spațiile de depozitare
Un alt aspect important în amenajarea bucătăriei este reprezentat de spațiile de depozitare. Acestea pot fi o reală problemă, mai ales în cazul apartamentelor de dimensiuni mai reduse. La modul ideal, această cameră a casei ar trebui să aibă suficiente locuri de depozitare, fără ca acestea să creeze, însă, o atmosferă de „sufocare”. „Încearcă să gândești proiectul în așa fel încât spațiile de depozitare să îți ofere confortul de a avea o cameră spațioasă, luminoasă și cât mai curată”, arată designerii SiPro.
4. Fii atent la detalii!
Pentru a obține o armonie între utilitate și design, obiectele electrocasnice pot fi încorporate în mobilier – ceea ce va contribui la eliberarea spațiului disponibil. Un alt aspect căruia ar trebui să-i acorzi o atenție sporită este calitatea produselor achiziționate. Astfel, dacă îți dorești ca electrocasnicele în care ai investit inițial să reziste mai mult timp, trebuie să alegi produse de o cât mai bună calitate.
Citește și: 3 stiluri de amenajare pentru sufrageria ta!
5. Mizează pe mobila realizată pe comandă
Orice casă – și, implicit, orice bucătărie – este, în general vorbind, unică. Fiecare spațiu are propriile sale caracteristici și cerințe, astfel că poate fi greu să găsești mobilă care să se plieze pe acestea. De aceea, cea mai bună alegere la amenajarea bucătăriei este mobilierul realizat pe comandă. Acesta oferă atât avantajul de a se încadra perfect în spațiul pe care îl ai la dispoziție, cât și pe acela de a fi fost realizat potrivit gusturilor tale.