Mai mult decât un împrumut, un credit ipotecar poate fi un instrument util prin care să-ți îndeplinești obiectivele fără a te bloca financiar. Iată 5 pași esențiali de urmat, dacă te-ai hotărât să îți achiziționezi propria locuință sau să faci o investiție imobiliară prin intermediul unui credit ipotecar.
De ce să optezi pentru un credit ipotecar?
Să presupunem că dorești să achiziționezi o proprietate. Cu toate acestea, nu ai acum toată suma necesară și nu poți aștepta până când reușești să o strângi. Sau, dimpotrivă, dispui de fonduri, însă nu vrei să-ți blochezi toți banii într-o singură achiziție.
În ambele situații, un credit ipotecar atent gestionat poate fi o strategie bună. Cu ajutorul acestui tip de finanțare, poți dobândi o locuință la momentul prezent, fără a pune pe pauză alte planuri sau investiții.
Cum să accesezi un credit ipotecar?
Accesarea unui credit ipotecar presupune parcurgerea unor pași care, făcuți în ordinea corectă, îți pot crește semnificativ șansele de aprobare a împrumutului în cele mai bune condiții. Iată 5 pași esențiali în accesarea unui credit ipotecar care să fie potrivit pentru tine:
1. Verifică dacă îndeplinești condițiile de eligibilitate
Ca să obții un credit ipotecar va trebui să îndeplinești câteva condiții de eligibilitate. În general, criteriile țin cont de vârsta ta, veniturile lunare, vechimea în muncă, vechimea la locul de muncă actual, plata unui avans minim și datoriile existente.
Aceste condiții pot să difere în funcție de instituția financiară care acordă împrumutul, cu câteva excepții: pentru accesarea unui credit ipotecar trebuie să ai 18 ani împliniți, un venit lunar stabil și să poți plăti un avans minim.
Vestea bună este că piața creditării e plină de oferte. Asta înseamnă că ai șanse reale să găsești o bancă dispusă să te crediteze conform cu situația ta.
2. Pune deoparte bani pentru avans
Asigură-te că pui deoparte din timp suma necesară pentru un avans minim. Avansul începe de obicei de la 15% din valoarea proprietății pentru creditele în lei și 25% pentru creditele în euro. În cazul anumitor credite prin programul Noua Casă, avansul poate fi și de 5%.
Dacă situația îți permite, recomandarea este să achiți din start un avans cât mai mare. Astfel, vei ajunge să împrumuți o sumă mai mică și să plătești mai puțină dobândă în total.
3. Fă o evaluare corectă a situației tale financiare
Ia în considerare toate veniturile și cheltuielile tale lunare. Fă-o cu sinceritate și nu exclude nici posibile situații nefericite, cum ar fi pierderea locului de muncă sau îmbolnăvirea. Trage linie și calculează ce rată vei putea plăti lunar pentru un credit ipotecar.
Indiferent de suma împrumutată, rata lunară nu poate fi mai mare de 40% din suma veniturilor tale nete. Cu cât gradul tău de îndatorare este mai scăzut, cu atât mai protejat vei fi în cazul unor creșteri ale inflației. Dacă nu te încadrezi, o soluție este aceea de a avea un coplătitor al creditului – o persoană de încredere din familie sau partenerul de viață. Astfel, vor fi luate în calcul veniturile voastre combinate.
4. Fă o simulare de credit ipotecar
Instrumente precum calculatorul de sumă eligibilă și simulatorul de credit ipotecar te pot ajuta să-ți faci o idee mai clară despre suma pe care o poți împrumuta. Pe lângă venituri, acest calcul are în vedere și alți factori, precum valoarea avansului, vârsta ta, dar și dobânda creditului.
Atenție, însă. Rezultatul simulării va fi doar o estimare a sumei maxime de creditare. Vrei să știi precis ce sumă poți lua de la bancă? Un broker de credite te poate ajuta gratuit să obții o preaprobare, dar și să îți crești scorul de credit înainte să aplici oficial pentru o finanțare.
5. Obține creditul potrivit nevoilor tale
Condițiile pe care le bifezi, bugetul și obiectivele tale sunt criterii importante în alegerea unui credit ipotecar potrivit pentru tine.
La nivel European, majoritatea ofertelor se obțin cu ajutorul unui broker de credite. Misiunea lui este de a-ți prezenta oferte personalizate și de a te ajuta pe tot parcursul procesului de creditare. Un broker de credite selectează cele mai bune oferte în funcție de situația ta, pregătește dosarul de creditare și negociază direct cu banca în interesul tău.
Colaborarea cu un astfel de specialist este, așadar, un pas esențial, care îți aduce numeroase beneficii. Printre ele, se numără scurtarea timpului de obținere a creditului și alegerea celei mai avantajoase oferte de finanțare.
Parcurgând acești pași în ordine, te vei putea orienta cu mai mare ușurință către un credit ipotecar adaptat nevoilor tale. Dacă vrei să ai parte de îndrumare, poți obține ajutor gratuit din partea unui broker de credite, prin intermediul Imobiliare.ro Finance.
Ai acces instant la oferte personalizate de la peste 30 de bănci și instituții financiare, cu cele mai bune dobânzi de la ora actuală. Află mai multe aici.