5 motive pentru care merită să stai în chirie

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Chiriaşi
Publicat pe: 1 Noiembrie 2013, Ultima actualizare: 01 Noiembrie 2013

În unele țări occidentale, ponderea celor care stau în chirie este semnificativ mai mare decât în România.

Se știe că românii preferă să fie proprietari – și nu puțini sunt dispuși să facă multe sacrificii pentru a se așeza „la casa lor”. Totuși, în țări occidentale, precum Germania sau Statele Unite ale Americii, a sta în chirie reprezintă un mod absolut normal de viață – și nu doar pentru studenți sau tineri. Și asta datorită unor avantaje indiscutabile:

http://www.dreamstime.com/stock-photos-woman-using-laptop-image166602231. Ești mai flexibil:
Atunci când cumperi o casă, devii, fără să vrei, (mai mult sau mai puțin) legat de ea – iar, în România, puțini sunt cei care ajung la o a doua achiziție. La polul opus, unul dintre avantajele închirierii este că te poți muta oricând – atunci când circumstanțele o dictează sau, pur și simplu, atunci când ai chef de ceva nou. Spre exemplu, dacă ai un nou job, în partea opusă a orașului (sau chiar în altă parte a țării), te poți adapta cu ușurință la noua situație prin schimbarea locuinței. Sau dacă îți place o anumită zonă, poți căuta foarte bine o casă în împrejurimi. Această flexibilitate prezintă un avantaj și din perspectiva eventualelor schimbări în situația ta financiară: în cazul în care treci la un job mai prost plătit, nimeni nu te oprește să cauți o locuință mai ieftină – sau invers.

2. Poți împărți chiria cu cineva:
În actualul context financiar, valoarea chiriei și cea a ratei la bancă pentru un apartament similar se situează la un nivel apropiat. Un avantaj indiscutabil al statului în chirie este însă că poți împărți costurile cu cineva, iar în acest fel cheltuielile tale sunt mai mici. Desigur, și în situația în care ai locuința ta poți opta pentru închirierea unei camere unui prieten, folosind banii pentru achitarea unei părți din rata la bancă; astfel de situații sunt însă mai rar întâlnite (având în vedere faptul că majoritatea noilor proprietari sunt tineri care au sau vor să-ți întemeieze o familie).

3. Scapi de „stresul proprietarului” – plata ratei la bancă:
În prezent, cei mai mulți cumpărători de locuințe apelează la un credit ipotecar – fie el Prima Casă sau un produs standard. Odată cu semnarea actelor pentru o finanțare bancară, vine însă și grija plății lunare la bancă. Chiar dacă suma poate fi perfect comparabilă cu o chirie, presiunea psihică este mai mare, consecințele neplății fiind mai dure – penalități pentru întârziere, în cel mai bun caz, și executare silită, în cel mai rău.

4. Nu trebuie să te ocupi de lucrările (majore) de reparații:
Deși atunci când stai în chirie ai responsabilitatea păstrării locuinței într-o stare bună, lucrările majore de reparație cad în sarcina proprietarului. Cu alte cuvinte, dacă vecinul de sus te inundă, dacă se sparge o țeavă sau dacă sunt necesare reparații în bloc, nu tu va trebui să plătești daunele. Pentru proprietar însă, odată cu beneficiul de a avea o casă, vine și grija întreținerii ei.

5. Nu plătești taxe pe proprietate:
O altă „grijă” a unui proprietar este plata taxelor anuale pe proprietate. Comparativ cu alte țări, acestea sunt mici în România, însă, în actuala situație economică, tendința de majorare a impozitelor către stat este evidentă. Ca și chiriaș însă, nu ai de ce să te îngrijorezi cu privire la taxe.

Părerile cititorilor
4 păreri
  • Hircus

    Nu spune nimeni ca nu este bine sa fi proprietar insa povara psihica este mult mai mare stiind ca luna de luna esti obligat sa platesti rata. Daca ramai fara job, te muti unde poti, stai la comun cu altii pe o chirie mai mica sau te duci la parinti,rude. Sa nu uitam ca in Romania nu exista LEGEA FALIMENTULUI PERSONAL si vad ca nimeni nu comenteaza si nu este deranjat de asta. Daca mai adaug si ca dobanzile pentru Prima Casa sunt exagerate fata de alte tari,,,,dar deja cred ca am detaliat prea mult.

  • Laur

    cred ca ai baut aghiasma dimineata si era de o puritate 10% ca restul ti-a scapat sticla de vodka in ea. Si daca o sa ai copiii nu cumva trebuie voit nevoit sa te legi de locul ala sau tu crezi ca te poti reloca cand vrei tu? Esti dispusa sa dai poate 50% din salariu pe chirie ? Poate dar ce te faci cand iesi la pensie si scade subit venitul ? AAA am uitat suntem nemuritori si putem muncii cinci vieti:). Nici cu bancile nu sunt deacord dar parca o optiune mai viabila decat toata viata chirias inclusiv la pensie.In Germania e asa pentru ca proprietatile sunt scumpe si nu ma refer la proprietatea in sine ci la intretinerea ei.(Steuer und housegeld ) asta ca sa sti am stat si prin DE deci nu-mi zice ce e acolo:))) stiu eu mai bine. Impozit pe o masina de clasa mica plateam doar 87E/an in tara platesti 8-9 E la aceasi masina deci de 10X mai mult.O sa zici ca e rentabil atata timp cat castigi de 10X mai mult dar intrebare: esti dispus sa muncesti de 10X mai mult si sa platesti de 10X mai mult????????

  • Cristian

    6 Nu comparatzi salarilee din Germania sau alte tzari Occidentale cu salarile din Romania

  • lavinia

    Sa inteleg ca e rau sa fii proprietarul unui imobil? Oare cate motive am gasi ca e mai bine sa fii proprietar si nu chirias?

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum convingi proprietarul să te aleagă chiriaș pentru locuința lui, dacă ai animale de companie? Strategii propuse de un expert în imobiliare – VIDEO

Să găsești o locuință bună la un preț avantajos, într-unul dintre marile orașe din țară, pe parcursul sezonului de foc al închirierilor poate să pară o luptă pierdută, mai...

citește mai departe
Ce trebuie să știi despre viza de flotant. Acte necesare și alte informații utile

Te-ai mutat într-o locuință închiriată, în gazdă sau la cămin, iar acum ai nevoie de o viză de flotant? Iată cum o poți obține.  Viza de flotant este un...

citește mai departe
Ce verifici la vizionare? Recomandările expertului când vrei să închiriezi o locuință

Ai căutat o locuință online, ai găsit câteva opțiuni care par să ofere toate lucrurile pe care ți le dorești și acum te pregătești de vizionare. Am discutat cu...

citește mai departe
Cum cerni anunțurile de închiriere pentru a-ți găsi locuința perfectă? Sfatul expertului în imobiliare

Ai pornit în goana după chirie și acum ai ajuns în etapa în care cauți printre numeroasele anunțuri publicate online cu proprietăți de închiriat în speranța că vei găsi...

citește mai departe
Tot ce trebuie să știi când intri în goana după chirie în Timișoara

Poate nu este momentul potrivit pentru tine să cumperi o locuință, așa că ai intrat în goana după chirie. Stai fără griji. Îți punem la dispoziție cele mai noi oferte...

citește mai departe