5 lucruri de care să ții seama la achiziția unei locuințe nou-construite

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei, Cumpărători
Publicat pe: 9 Iulie 2013, Ultima actualizare: 09 Iulie 2013

Înainte de a semna contractul de vânzare-cumpărare, e recomandat să verifici cu atenția casa pe care ți-o dorești.

Achiziția unei locuințe nou-construite este o situație ce ridică adesea mai multe suspiciuni decât cea a unui un apartament vechi. Dacă te numeri printre cei care își doresc o casă nouă, Imobiliare.ro îți prezintă câteva lucruri de care ar trebui să ții seama înainte de a încheia o astfel de tranzacție:

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-image-new-empty-apartment-image213053661. Solicită ajutorul unui specialist:
Pentru construcțiile noi, spune Răzvan Golopena, inginer structurist și managerul firmei R.G Raal Prod Serv SRL, e foarte important să faci o verificare a tot ce înseamnă instalații: circuite electrice, instalații sanitare, țevi de apă, centrală, radiatoare etc. De asemenea, trebuie verificat sistemul sistemul de jgheaburi și burlane: scurgerile mari de apă care ajung la structura de rezistență pot afecta puternic zidurile și chiar fundația casei sau a blocului.

2. Vaporii de apă trebuie eliminați:
Ferestrele termoizolante ar trebui să aibă aerisiri (găuri făcute în camera profilului, ce permit mediului interior să „respire”). Dacă acestea sunt acoperite de tencuială, ele trebuie curățate; altfel, apare condensul și, apoi, mucegaiul. În mod normal, igrasia nu ar trebui să apară decât dacă există scurgeri de apă, condens sau dacă au fost grăbite etapele de construcție, spune Dragoș Nohai, director de marketing și vânzări în cadrul firmei Aced Constructor & Developer. Într-o casă nouă nu ar trebui să te muți mai devreme de o lună, întrucât materialele pe bază de siliciu, cum este betonul, încă generează pierderi de apă, completează Golopena. Pentru a evita astfel de probleme, locuința trebuie bine aerisită, chiar și după ce te-ai mutat. De asemenea, evită să acoperi pereții cu tapet în primul an, pentru că, dacă aceștia au încă un grad ridicat de umiditate, vor dezvolta mucegai.

3. Asigură-te de calitatea construcției:
Un imobil nou nu ar trebui achiziționat fără Cartea Construcției (document ce include toate etapele procesului de construcție, informații cu privire la materialele folosite etc.) și fără garanție, recomandă Dragoș Nohai. Garanția de bună execuție pentru instalații, finisaje etc. trebuie precizată în contractul de vânzare-cumpărare. Pe de altă parte, prin lege, constructorul trebuie să asigure o garanție a structurii de rezistență timp de 50 de ani, adaugă reprezentantul R.G Raal Prod Serv SRL.

4. Fisurile sunt normale la început:
Timp de un an de zile, orice construcție nouă încă „lucrează”, spun specialiștii în domeniu. În acest răstimp, este normal să apară fisuri în pereți. Acestea nu ar trebui să fie mai mari de un milimetru, iar în cazul în care depășesc această grosime, trebuie contactat costructorul, spune Golopena.

5. Verificări periodice:
Pentru întreținerea optimă pe termen lung, învelitorile casei sau ale blocului trebuie verificate periodic, o dată la câțiva ani, pentru a evita apariția scurgerilor. De asemenea, părțile din lemn trebuie recondiționate, vopsite, pentru a preveni degradarea.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Previziunile specialiștilor: Cum îi vor influența concret pe cumpărători, dar și pe jucătorii din imobiliare, noile măsuri propuse pentru asigurarea sustenabilității financiare a României?

Noi măsuri care ar putea avea un impact semnificativ asupra pieței imobiliare, și implicit asupra celor aflați în căutarea unei locuințe, sunt așteptate să intre în vigoare din 2024....

citește mai departe
Vilă de lux în cartierul Făget, Cluj-Napoca. Se vinde complet mobilată și utilată, are trei terase și loc de piscină – FOTO (P)

Locuința este situată într-o zonă liniștită, dezvoltată în apropierea pădurii din sudul orașului și formată în mod preponderent din case și vile. Visezi să locuiești la curte, într-unul dintre...

citește mai departe
Autograph – promisiunea unui stil de viață definit de calitate, bun gust și siguranță (P)

Ansamblul rezidențial de vile dezvoltat de North Point creează condițiile perfecte pentru un stil de viață liniștit și relaxant, în apropierea Bucureștiului. Proiectul Autograph Otopeni Villas este expresia atenției...

citește mai departe
Ansamblul Parcului20, din nordul Bucureștiului: 485 de apartamente noi, cu sisteme smart home integrate. Eficiența energetică e o realitate! (P)

Prima fază a proiectului este deja finalizată – și locuită de proprietari –, iar cea de-a doua se află în proces de construcție; cele două sunt contractate în proporție...

citește mai departe
Estoria City, o investiție 100% românească în estul Capitalei: 1.200 de apartamente, plus birouri și spații comerciale

Proiectele mixte, care includ facilități complementare componentei rezidențiale, inclusiv spații verzi și de relaxare, devin tot mai populare pe piața imobiliară românească. Compania imobiliară Imoteca a anunțat că ansamblul...

citește mai departe