Contextul economic actual este unul propice pentru achiziția unei locuințe, comparativ cu varianta închirierii.
Deși românii au, de regulă, o „mentalitate de proprietari”, varianta de a locui în chirie, atât de populară în statele occidentale, poate fi soluția locativă perfectă pentru anumite perioade ale vieții. Vine totuși un moment în care ideea de a avea propria casă începe să fie mai atractivă – și asta nu doar din punct de vedere emoțional. Imobiliare.ro îți prezintă o listă de motive pentru care achiziția unei locuințe poate fi de preferat variantei de a sta în chirie:
1. Ai sau vrei să-ți întemeiezi o familie:
Unul dintre principalele motive pentru care tinerii se gândesc să facă trecerea de la statutul de chiriaș la cel de proprietar este dorința de a-și întemeia o familie. Dacă a te muta dintr-un loc în altul nu este așa o problemă atunci când ești de unul singur, lucrurile devin mai complicate când te căsătorești – și, cu atât mai mult, atunci când în „ecuație” intră și un copil (sau mai mulți). La modul ideal, un cămin ar trebui să ofere stabilitate membrilor săi. De aceea, în măsura în care este posibil, întemeierea unei familii este momentul perfect pentru a te muta la casa ta.
2. Rata la casă este comparabilă cu valoarea chiriei:
Varianta de a locui în chirie este cea mai atractivă în situațiile în care prețurile imobilelor sunt mari, astfel încât achiziția unei locuințe reprezintă un obiectiv greu de atins. În contextul economic actual însă, să devii proprietar poate fi mai… rentabil. Asta pentru că, în momentul de față, rata la un credit pentru casă se situează la un nivel aproximativ egal cu valoarea chiriei pentru o locuință similară. Practic, asta înseamnă că, dacă te decizi să cumperi acum un apartament, suma pe care va trebui să o plătești lunar la bancă nu va fi (cu mult) mai mare decât ceea ce dai acum pe chirie – diferența este că suma respectivă va intra în „contul” casei tale.
Citește și: Rata la casă versus chiria în marile orașe. Ce avantaje îți aduce fiecare variantă
3. Venitul familiei este suficient de mare:
Faptul că ai sau îți dorești o familie sau că este un moment bun pentru o achiziție imobiliară nu sunt motive suficiente pentru a renunța la chirie. Înainte de a lua o astfel de decizie, trebuie să-ți faci un calcul realist și să te asiguri că poți „suporta” costurile achiziției unei locuințe pe termen lung. La modul ideal, pentru a evita situațiile de dificultate financiară, valoarea ratei pentru casă ar trebui să se situeze în jurul a un sfert din veniturile familiei, spun economiștii. Alegerea unei locuințe potrivite trebuie să țină cont de situația financiară actuală, nu de cea previzionată.
Citește și: 5 sfaturi de urmat la stabilirea bugetului pentru achiziția unei case
4. Ai ceva bani puși deoparte:
Pentru a cumpăra o casă nu trebuie doar să te asiguri că vei putea plăti ratele lunare. Orice achiziție imobiliară presupune niște cheltuieli inițiale semnificative, de ordinul a câteva mii de euro, reprezentate de valoarea avansului și o serie de costuri adiacente (evaluarea și asigurarea locuinței, cheltuielile notariale etc.). Pentru a putea trece de această etapă, ideal este să ai ceva bani puși deoparte, pentru a nu fi nevoit să faci alte împrumuturi în afara celui pentru casă.
Citește și: România, o țară de proprietari. 5 semne că închirierea e o variantă mai bună pentru tine