Sub presiunea timpului sau pe fondul entuziasmului de moment, supraestimarea propriilor posibilități financiare este o greșeală frecventă.
Odată cu scurgerea ultimelor zile de vară, în piața imobiliară se simte tot mai mult „freamătul” închirierilor. Dacă n-au făcut-o deja până acum, studenți noi – și vechi! – revin în marile orașe universitare pentru a-și găsi cazare pentru următorul an de studiu. O căutare ce nu se anunță deloc ușoară – nici pentru ei, dar nici pentru alte categorii de chiriași. Înainte să pornești la drum, Imobiliare.ro îți prezintă câteva sfaturi:
1. Stabilește-ți un buget realist:
Calea spre locuința potrivită (pentru tine!) începe cu stabilirea unui buget realist pentru plata chiriei lunare. Acest pas ar trebui să preceadă orice alt demers în procesul de căutare, întrucât din el vor decurge, în mod firesc, o serie de alte alegeri. Sub presiunea timpului sau pe fondul entuziasmului de moment, supraestimarea propriilor posibilități este o greșeală frecventă – ea trebuie, bineînțeles, evitată, întrucât va avea ca efect disconfortul financiar. Odată stabilit bugetul în care vrei să te încadrezi, asigură-te că, pentru prima lună, dispui de echivalentul a circa trei chirii (sau trei chirii și jumătate). Asta pentru că, deși poți găsi și proprietari care să nu aibă pretenții la vreo garanție, mulți dintre aceștia solicită, la semnarea contractului, plata pentru una-două luni în avans; la aceasta se poate adăuga și comisionul agenției imobiliare, ce reprezintă, de regulă, echivalentul a jumătate dintr-o chirie.
Citește și:
Tu cât îți permiți să dai pe chirie? 3 sfaturi utile la stabilirea unui buget
Garanție pentru proprietar, un pas în gol pentru chiriaș. Cum să te asiguri că-ți vei primi banii înapoi
2. Concentrează-te pe o anumită zonă:
Pentru a-ți ușura căutarea – și, ulterior, viața de chiriaș –, este recomandat ca, înainte să începi să „alergi” după cele mai atractive oferte, să-ți setezi o anumită zonă de căutare, mai mare sau mai mică (un anumit sector, un anumit cartier sau chiar o parte dintr-un cartier). Cele mai importante criterii de luat în calcul aici sunt apropierea de punctele tale de interes (universitate, loc de muncă etc.), alături de accesul la mijloacele de transport în comun. Faptul că te vei concentra pe o anumită zonă nu înseamnă că, ulterior, nu vei putea face anumite excepții, dar acestea vor fi asumate și în cunoștință de cauză.
Citește și:
5 lucruri la care să fii atent legat de zona unde vrei să închiriezi
3. Găsește-ți un coleg/colegi de cameră/apartament:
În special pentru studenți – dar nu numai –, împărțirea chiriei cu unul sau mai mulți colegi de apartament reprezintă probabil cea mai accesibilă soluție locativă (în afară de căminele studențești sau de a sta în gazdă). Dacă iei în calcul această variantă, este de preferat să-ți găsești colegul/colegii potriviți înainte de a-ți începe periplul printre diferitele oferte imobiliare. În felul acesta, veți putea căuta împreună o locuință pe placul tuturor, iar atunci când o găsiți veți putea lua decizia în tihnă și nu sub presiunea nevoii de a mai găsi un chiriaș.
4. Ia legătura cu un agent imobiliar:
Deși ai șansa de a găsi o locuință și pe cont propriu (ia însă în calcul că o parte dintre ofertele pe care le vei selecta se vor afla totuși în portofoliul unei agenții imobiliare), o soluție pentru ușurarea muncii tale ar fi să iei de la bun început legătura cu un agent imobiliar – asumându-ți, desigur, plata comisionului. Orientează-te spre o agenție activă în zona în care tu vrei să închiriezi, prezintă brokerului nevoile și cerințele tale și permite-i acestuia să-ți prezinte ofertele ce corespund criteriilor stabilite.