Alături de bucătărie, această cameră este cea în care veți petrece cel mai mult timp împreună.
Sufrageria – sau, în accepție modernă, livingul – reprezintă, în designul interior contemporan, „zona socială” a casei, adică un spațiu de întâlnire și socializare. Amenajarea acestei încăperi are, așadar, o importanță deosebită pentru fiecare membru al familiei, ea trebuind să îndeplinească cerințele de confort și funcționalitate ale locatarilor casei, dar și să reflecte, cel puțin într-o anumită măsură, gusturile și preferințele fiecăruia.
Nu știi ce stil ți s-ar potrivi mai bine, ție și alor tăi? Drept inspirație, specialiștii în arhitectură și design din cadrul firmei autohtone SiPro îți prezintă trei stiluri diferite de design pentru această cameră:
1. Stilul scandinav:
Putând fi aplicată în multe spații diferite, estetica scandinavă se potrivește perfect pentru o cameră de zi, datorită preferinței pentru simplitate, elemente naturale și funcționalitate. „Livingurile deosebit de organizate și confortabile, inspirate din stilul scandinav, par foarte aerisite și luminoase. Culorile subtile de alb, bej și crem sunt puse în evidență de pete de culoare precum maro natur, galben muștar sau albastru-gri”, spune Mariana Petru, arhitect SiPro. Un punct de plecare în conturarea unui asemenea decor este alegerea finisajelor, lemnul și cărămizile ocupând un loc privilegiat în stilul nordic. Când vine vorba de decorarea casei, textilele joacă, de asemenea, un rol important: pe canapea și pe scaune se pot pune pături confortabile din lână sau țesături din in, iar pe parchet un covor de iută sau alte țesături naturale.
2. Stilul clasic-elegant:
Cei care își doresc un ambient elegant, atemporal, pot opta cu încredere pentru un stil clasic în amenajarea sufrageriei. „Corpurile de mobilă de calitate, cu elemente sculptate în relief, bibliotecile masive pentru cărți și depozitare sunt doar câteva dintre elementele definitorii ale acestui stil. Canapelele mari, din același set cu fotoliile, covoarele întinse și chiar draperiile, toate trebuie alese cu grijă și preocupare, pentru un aer cât mai rafinat”, explică reprezentanții SiPro. Totodată, alegerea unei tapițerii de calitate este foarte importantă, aceasta trebuind să-și păstreze proprietățile și culorile puternice pentru perioade lungi de timp, în ciuda eventualelor pete sau distrugeri.
„Materialele alese de experții SiPro folosite pentru tapițerii, în special stofa, sunt tratate cu o compoziție unică, bazată pe atomi de carbon și de fluor, care protejează împotriva petelor de vin, cafea sau chiar pix! Toate lichidele, cât și praful ori alte substanțe lipicioase sunt ținute la suprafață, putând fi ușor șterse cu o cârpă uscată sau un burete umed.”
Vlad Grătianu, director SiPro
3. Stilul rustic:
Țintind să recreeze – într-o manieră mai mult sau mai puín reinterpretată – farmecul unor vremuri mai simple, acest stil se potrivește perfect celor care iubesc evadările în mijlocul naturii. „Poți crea un perete cu plută, lemn sau plăci decorative de teracotă și poți opta pentru un șemineu făcut pe comandă. Covoarele mici și pufoase, din blană sau puf sunt și ele elemente ce nu trebuie uitate în decorul în stil rustic. Tăieturile naturale, lemnul natur, maroul închis sunt accentele care te vor trimite direct cu gândul la cabana de la munte”, detaliază designerii SiPro. Pentru a completa un asemenea decor poți alege fotolii din stofă, coșuri de răchită, mese din lemn natur cu îmbinări brute, în vreme ce câteva lumânări vor completa atmosfera.
Maria
Eu am investit in livingul meu din Cosmopolis foarte mult, merita pentru ca acolo iti vin oaspetii si conteaza foarte mult impresia pe care o lasa o incapere cu bun gust amenajata. Am mers pe un stil clasic dar elegant in aceeasi masura, cu o biblioteca mare, pe tot peretele din lemn masiv cu niste fotolii tapitate de un mester si tot asa.