A-ți cumpăra o casă „a ta” nu e întotdeauna cea mai înțeleaptă decizie.
După cum se știe, românii sunt, prin excelență, un popor de proprietari. În ciuda schimbării paradigmei economice, această tendință se menține în rândul celor din generația actuală – pentru a-și putea achiziționa o locuință, aceștia nu se dau în lături de la a se îndatora la bancă.
În anumite cazuri însă, închirierea este o variantă mai recomandabilă decât contractarea unui credit. Imobiliare.ro îți prezintă trei „semne” că ar trebui să te mulțumești, cel puțin deocamdată, cu statutul de chiriaș:
1. Te afli la început de drum:
Dacă doar ce ai început să lucrezi, este de preferat să capeți câțiva ani de experiență înainte de a te aventura să iei o asemenea decizie, cu bătaie pe termen lung, atât pe plan personal, cât și financiar. Chiar dacă ai un venit generos acum, nu înseamnă că la fel va fi și peste un an. Mai degrabă profită de această perioadă pentru a economisi în vederea achiziției unei case.
2. Ești pe cont propriu:
Desigur că, pentru a putea lua un împrumut de la bancă, nu trebuie neapărat să fii căsătorit(ă). A avea însă un partener în acest drum reprezintă un avantaj semnificativ. În general vorbind, trebuie să iei în calcul apariția situațiilor neprevăzute, printre care pierderea locului de muncă ocupă un loc important. A avea pe cineva care să te susțină într-o eventuală perioadă de impas poate face diferența între a-ți putea duce sau nu angajamentul până la capăt.
3. Nu ai un venit stabil:
Dacă lucrezi, dar nu te poți baza (încă) pe un venit stabil, este recomandat să fii precaut în asumarea unor anagajamente financiare importante, cum este achiziția unei locuințe. Folosește perioadele de surplus financiar pentru a economisi în această direcție, dar ferește-te să iei o decizie impulsivă.