Un acord scris îți va da mai multă siguranță – atât din punct de vedere psihic, cât și legal.
Un contract legal de închiriere stabilește atât drepturile, cât și obligațiile celor două părți semnatare. Prin urmare, acesta îți poate oferi o siguranță sporită în relația cu proprietarul și te poate feri de eventuale abuzuri din partea acestuia. Iată trei dintre acestea:
1. Evacuarea fără preaviz:
În urma unei neînțelegeri cu proprietarul, acesta poate oricând să-ți ceară să părăsești locuința – chiar și de pe o zi pe alta. Un contract reprezintă însă o plasă de siguranță într-o asemenea situație. În mod normal, acesta ar trebui să includă o clauză de reziliere, care să precizeze exact durata preavizului, precum și condițiile poate fi reziliat acordul de către cele două părți.
2. Impunerea unor cheltuieli care nu-ți revin:
Contractul ar trebui să stipuleze clar ce cheltuieli îți revin ție. Astfel, pe lângă chiria propriu-zisă, ai responsabilitatea de a achita și utilitățile (întreținere, energie electrică, gaz, cablu, internet etc.). Există însă o serie de posibile cheltuieli pe care nu tu ar trebui să le suporți (fapt ce trebuie specificat în contract) – cum ar fi cele de reparație a blocului (care sunt de regulă incluse în întreținere) sau a casei (precum defecțiunile instalațiilor sanitare sau electrice). În mod evident, în această categorie nu intră însă în calcul eventualele stricăciuni provocate de tine.
3. Majorarea chiriei fără drept de apel:
Atunci când între cele două părți există un contract legal, iar proprietarul dorește o majorare a chiriei, va trebui să ajungeți la un acord. Apoi, modificarea va putea intra în vigoare prin semnarea unui act adițional la contract – ce va trebui înregistrat, la rândul său, la Administrația Financiară.