În ultimii ani, în marile orașe ale țării au apărut tot mai multe ansambluri rezidențiale, astfel că opțiunile de achiziție a unei unități locative nou-construite sunt mult mai numeroase.
Iată de ce ar trebui să ții cont într-o asemenea tranzacție:
1. Plata TVA
Spre deosebire de locuințele cumpărate de la persoane fizice, pentru cele contractate de la persoane juridice (dezvoltatori) se plătește TVA. Aici ai o facilitate: poți beneficia de o cotă redusă de TVA, în valoare de 5% – însă o singură dată și doar în cazul în care imobilul achiziționat are un preț de până la 450.000 de lei (adică aproximativ 100.000 de euro). Pentru restul tranzacțiilor, clienții trebuie să achite valoarea standard a TVA, care a scăzut de la 20% la 19% începând cu 1 ianuarie 2017.
2. Calitatea construcției
Pentru că e vorba de o locuință nouă, ar trebui să acorzi o atenție deosebită calității construcției. Pentru aceasta, recomandat ar fi să apelezi la un specialist în domeniu. Pe lângă elementele ce țin de exteriorul blocului (sau casei), la interior trebuie verificate circuite electrice, instalații sanitare, țevi de apă, centrală, radiatoare etc. La achiziția unui imobil nou ar trebui să primești Cartea Construcției (document ce include toate etapele procesului de construcție, informații cu privire la materialele folosite etc.).
3. Umezeala crescută
La mutarea într-o locuință proaspăt construită, o problemă frecventă este nivelul crescut de umezeală. Dată fiind cantitatea mare de apă folosită în procesul de construcție, o clădire nouă are nevoie, în mod normal, de cel puțin un an pentru a se usca într-un mod corespunzător. De aceea, e important ca, mai ales în primul an de locuire, să acorzi o atenție deosebită eliminării vaporilor de apă (care, altfel, pot duce la producerea igrasiei): aerisește frecvent sau folosește un dezumidificator de calitate.