Discută cu proprietarul și nu te sfii negociezi condițiile acordului înainte de a semna!
Un contract legal de închiriere este cel mai bun instrument de care poți dispune pentru a te asigura că drepturile pe care le ai în calitate de chiriaș vor fi respectate. Totul depinde însă de ce clauze cuprinde acesta. Imobiliare.ro îți prezintă trei elemente ce nu ar trebui să lipsească dintr-un asemenea document:
1. Condițiile restituirii garanției:
Plata unei garanții în momentul închirierii unei locuințe este o practică obișnuită în România (cel puțin în marile orașe), chiar și pentru cele mai ieftine proprietăți. Aceasta este echivalentă, de regulă, cu valoarea chiriei pe o lună de zile (dar poate ajunge la mai mult) și are scopul de a acoperi plata eventualelor pierderi provocate de către chiriaș (fie prin stricăciuni aduse imobilului, fie prin neplata cheltuielilor curente). Pentru a te asigura că la momentul plecării vei primi banii înapoi, valoarea garanției achitate la început și condițiile restituirii acesteia trebuie stipulate în contract. (La modul ideal, aici ar trebui precizat cât mai clar ce cheltuieli pot fi acoperite cu acești bani.)
2. Condițiile modificării chiriei:
Un avantaj important al existenței unui acord scris între tine și proprietar este faptul că acesta nu va putea să îți majoreze chiria fără drept de apel, de pe o zi pe alta. Astfel, dacă acesta dorește să facă o asemenea schimbare, va trebui ca, mai întâi, să ajungeți la un acord în această privință – ceea ce înseamnă că ai și dreptul de a te opune. Ulterior, modificarea va putea intra în vigoare prin semnarea unui act adițional la contract.
3. Condițiile rezilierii contractului:
Un alt punct important ce nu trebuie trecut cu vederea la încheierea unui contract de închiriere ține de rezilierea acestuia. Pentru ambele părți, durata preavizului trebuie precizată clar, la fel ca orice alte condiții de încetare a acordului – acestea pot fi stabilite prin negociere cu proprietarul, în conformitate cu prevederile legii.
Popescu
Chiriasii trebuie verificati lunar! In caz contrar, te poti alege cu daune si sticaciuni de mii de lei, iar garantia nu mai acopera aceste pagube. In principiu, proprietarii de apartamente ar trebui sa creeze un site/blog cu chiriasii rau platnici sau cu intentii rele si sa le publice acolo pe site numele si prejudiciile aduse, astfel ca alti proprietari sa se fereasca de ei! Si Statul Roman ar trebui sa “ajute” proprietarii de ap. printr-o lege clara!Pentru impozitul pe care il ia de la proprietari ar trebui sa faca ceva si STATUL ROMAN!
Ion
Titlul articolului este generic dar autorul presupune din start ca numai chiriasul are drepturi: “pentru a te asigura că drepturile pe care le ai în calitate de chiriaș vor fi respectate”.
Ca sa fie un articol bine scris trebuia sa acopere cele 2 parti: drepturile chiriasului si cele ale proprietarului.
In cazul tau – ca proprietar -ai dreptul sa il dai in judecata daca consideri ca a incalcat conditiile rezilierii (daca acestea au fost stipulate clar in contract). Ca proprietar faci evaluarea eventualelor daune si scadenta din suma ce reprezinta garantia. Tine de tine daca tu consideri ca merita sau nu actiunea, dar este dreptul tau.
Carmen
Negociem, stipulam in contract. Totul legal. Platesti impozit si sanatate la zi,si te trezesti ca, fara niciun preaviz,desi era trecut clar in contract termenul de 30 de zile,chiriasul anunta ca pleaca….poimaine. Pe 1 luna viitoare are o garantie de 1300 lei si lasa datorii se 1500 pana la data la care pleaca. Ce fac? Il dau in judecata pt 200 lei? Cum il oblig sa faca curatenie, stipulata si ea in contract, cand el imi telefoneaza ca imi preda cheia la ora 8 si la 7 deja plecase lasand cheia in cutia de scrisori? Asta in cazul fericit in care nu a stricat toate bateriile,intrerupatoarele,patul…