Majoritatea celor care optează pentru varianta închirierii o văd ca o soluție temporară, de compromis.
În materie de soluții de locuire, se știe că românul are, prin excelență, o mentalitate de proprietar. Ieftinirea creditelor a făcut ca, în momentul de față, valoarea chiriei să fie uneori mai mare decât rata la bancă pentru un apartament similar (luând în calcul o perioadă de rambursare de 30 de ani). Cu toate acestea, a locui într-o casă ce nu-ți aparține prezintă câteva avantaje importante:
1. Scapi de stresul ratei la bancă:
Chiar dacă valoarea ratei la bancă poate fi mai mică decât cea a chiriei, presiunea psihologică exercitată de cea dintâi este, de regulă, semnificativ mai mare. Asta pentru că un proprietar este legat emoțional de casa în care locuiește, iar posibilitatea pierderii acesteia, în caz de dificultăți financiare, creează un stres suplimentar.
2. Ești flexibil:
Varianta închirierii îți oferă un grad crescut de libertate. Asta pentru că te poți adapta cu ușurință unor situații precum schimbarea locului de muncă, mutarea în alt oraș, scăderea sau creșterea veniturilor, apariția unui nou membru în familie etc. Tot ce trebuie să faci este să cauți o locuință care să răspundă cât mai bine nevoilor tale la un anumit moment.
3. Nu ai grijile deținerii unei proprietăți:
Statutul de chiriaș te scutește și de responsabilitățile deținerii unei proprietăți, cum ar fi plata taxelor/impozitelor sau a remedierii eventualelor defecțiuni. De asemenea, uzura locuinței, a mobilierului, a finisajelor nu reprezintă preocuparea ta, ci a proprietarului.
Ion
Locuiesc in Italia si aici statul practica o taxa si pentru chirias cum ar fi impozitul in Romania; bineinteles introdusă recent. Sigur vor copia si românii ca se pricep la asa ceva..