Anul 2023 a fost presărat cu obstacole pentru piața rezidențială, precum majorări ale prețurilor sau creșterea inflației și a dobânzilor. Chiar și în aceste condiții, potențial există în continuare mai ales în nordul Capitalei, zonă care se menține foarte atractivă, este de părere Bogdan Dragomir, owner Crystal Properties, companie cu peste 20 de ani de experiență în domeniul imobiliar.
“Ne-am asumat un an 2023 atipic pentru piața imobiliară. Deși în prima parte a anului tranzacțiile au fost reduse, am observat că în a doua jumătate a sa tendința generală a fost una de ușoară creștere”, ne-a declarat Bogdan Dragomir.
De altfel, dezvoltatorul și-a continuat în 2023 investițiile în complexul rezidențial pe care l-a lasat în zona Pipera Plaza din nordul orașului, numit Crystal North. Ansamblul cu 120 de apartamente va fi livrat în 2024, iar interesul arătat de potențialii cumpărători pentru acesta i-a determinat pe reprezentanții companiei să-și extindă planurile de dezvoltare în zonă.
“Potențialul uriaș pe care îl are zona Pipera Plaza ne-a determinat să investim într-un nou teren. Urmează să depunem actele pentru un alt proiect marca Crystal Properties, proiect ce se va remarca prin zone noi destinate spațiilor comerciale, dar și activităților de recreere sau sportive”, ne-a explicat Bogdan Dragomir.
Tendința generală a pieței indică o cerere continuă pentru această zonă. Totodată, explică reprezentantul Crystal Properties, cumpărătorii își îndreaptă atenția spre locuințe cu suprafețe mai mici în spreranța obținerii unei investiții cu costuri cât mai reduse.
Evoluția favorabilă a pieței rezidențiale pe parcursul lui 2024 depinde, însă, de numeroase aspecte, este de părere el. Anul începe, de exemplu, cu o majorare a cotei reduse de TVA de la 5% la 9% care se adaugă eliminării facilităților fiscale pentru angajații din construcții.
“Din nefericire, toți suntem afectați de creșterea cotelor de TVA, indiferent de sectorul despre care vorbim. Cu atât mai mult cu cât românii fac sacrificii pentru a strânge sume considerabile pentru achiziția unei proprietăți, iar acum sunt nevoiți să recalculeze aceste sume. Sperăm la o regândire a policitilor fiscale, cu o consultare în prealabil a investitorilor din acest sector“, a spus dezvoltatorul.
Mersul pieței de creditare, disponibilitatea locuințelor, dar și instabilitatea legislativă sunt alte aspecte care pot influența piața imobiliară în 2024.
“În cazul în care se dorește deblocarea pieței imobiliare în anul 2024, Banca Națională împreună cu tot sectorul bancar și cu Guvernul României trebuie să ia măsuri în privința facilitării obținerii creditelor imobiliare“, concluzionează Dragomir.