În zona Bucureștiului a fost tranzacționat, până în momentul de față, mai bine de jumătate din volumul tranzacționat la nivel național.
Datele companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox relevă că piața logistică și industrială autohtonă va consemna anul acesta o cerere-record, volumul închirierilor de asemenea spații urmând a depăși, potrivit estimărilor, pragul de 700.000 de metri pătrați. Astfel, volumul tranzacționat în primele nouă luni ale anului s-a ridicat la 581.000 de metri pătrați, ceea ce reprezintă un avans de 94% comparativ cu perioada similară a anului precedent. Această evoluție ca urmare a intensificării comerțului online, pe fondul Covid-19, cât și ca urmare a poziționării Bucureștiului ca centru logistic regional pentru o serie de retaileri internaționali. Până în momentul de față, Bucureștiul a atras 65% din cerere, iar Timișoara aproape 13%, cele două piețe fiind cele mai mari și mai active poluri industriale și logistice din România.
Citește și:
Piața de birouri din București în T3 2020. HARTA proiectelor aflate în construcție
„Am observat o fluiditate și o activitate extrem de dinamică a segmentului logistic în contextul în care existența stocurilor cât mai aproape de piețele de desfacere și livrările rapide către consumatorul final sunt cruciale în maximizarea vânzărilor. Strategia de extindere a retailerilor sau operatorilor online, respectiv consolidările companiilor din FMCG, logistică și curierat au fost corelate cu cererea în creștere și au rolul de a preîntâmpina potențiale blocaje în canalele de distribuție pe fondul limitărilor din ultimele opt luni.”
Rodica Târcavu, Partner Industrial Agency, Cushman & Wakefield Echinox
Cu un sfert mai multe livrări decât în 2019
Pe fondul cererii crescute pe segmentul de închirieri, și dezvoltatorii de pe această piață au fost foarte activi în 2020, aceștia livrând, în perioada ianuarie-septembrie, spații noi cu o suprafață de 356.000 de metri pătrați, în creștere cu 27% față de perioada similară a anului anterior. Aproximativ 75% din noile spații au fost date în folosință în zona Capitalei, mai ales la intrarea pe autostrada București-Pitești, dar și în zonele de nord-vest și nord, în dreptul autostrăzii București-Ploiești. „În timp ce IKEA, prin intermediul operatorilor logistici Maersk și IB Cargo, a ales să dezvolte un centru de distribuție regional cu o suprafață de 75.000 de metri pătrați în cadrul proiectului CTPark Bucharest West situat la kilometrul 23 al A1, retailerul polonez de fashion LPP a decis să își dubleze suprafața centrului de distribuție din cadrul WDP Park Ștefănești, în zona de nord a Capitalei, unde a închiriat un spațiu suplimentar de 22.000 de metri pătrați”, subliniază reprezentanții Cushman & Wakefield Echinox.
Citește și:
Cele mai recente livrări de pe piața de retail. La cât ajunge stocul autohton de asemenea spații
„Anul acesta am putut observa diverse implementări strategice ale jucătorilor din piața de industrial și logistică, procese accelerate de pandemie și de blocajele din supply-chain generate de restricțiile de circulație. Astfel, au fost realizate optimizări care au generat cerere suplimentară de spații și au intensificat activitatea atât pe segmentele de curierat și farma, cât și pe segmentele de producție și logistică. Estimăm că anul viitor acest trend va continua pe fondul reconfigurării globale a sectorului de producție, dar și a evoluției segmentului de retail online care își va menține ritmul accelerat de dezvoltare.”
Andrei Brînzea, Partner, Head of Land, Industrial & Logistics, Cushman & Wakefield Echinox
În momentul de față, stocul logistic și industrial din România se ridică, potrivit datelor companiei de consultanță, la circa 4,3 milioane de metri pătrați, jumătate din acesta regăsindu-se în jurul Bucureștiului. Chiriile de referință au rămas stabile în acest an, situându-se între 3,75 și 4 euro pe metru pătrat pe lună. Cei mai mari deținători de asemenea spații sunt companiile CTP (din Olanda) și WDP (din Belgia), care dețin împreună o cotă de piață de aproximativ 50%.