O companie de consultanță estimează că în 2019 vor fi lansate mai puține ansambluri rezidențiale „de volum” pe piața locală.
Chiar înainte de încheierea recesiunii, a devenit limpede că pe piața rezidențială locală există o cerere solidă pentru achiziția de locuințe noi – asta cel puțin în marile orașe ale țării, unde există și o ofertă consistentă de asemenea proprietăți. Cel mai recent raport de piață realizat de Imobiliare.ro și Analize Imobiliare a arătat că, în principalele centre regionale, unitățile locative nou-construite dețineau, în ultimul trimestru din 2018, ponderea majoritară în ceea ce privește preferințele cumpărătorilor, anume o cotă de 57% din totalul căutărilor.
De menționat ar fi că unitățile locative finalizate după anul 2000 erau mai populare decât cele vechi doar în trei dintre cele șase centre regionale analizate, anume în Cluj-Napoca (cu o cotă de piață de 70%), Iași (68%) și București (61%). În celelalte trei mari orașe ale țării, apartamentele noi nu dețin ponderea majoritară în preferințele potențialilor cumpărători, însă se situează, oricum, peste pragul de 40%, ajungând la 46% în Timișoara, 44% în Brașov și, respectiv, 42% în Constanța.
Tranzacțiile cu locuințe noi, relativ puține
În ciuda acestui interes ridicat pentru achiziția de locuințe noi (cel puțin în marile orașe), Dorel Niță, Head of Data and Research în cadrul Imobiliare.ro și Project Manager al AnalizeImobiliare.ro, apreciază că pe piața rezidențială nouă se tranzacționează încă (relativ) puține unități. Motivul ar fi oferta insuficientă, dar și întârzierea cu care sunt livrate proiectele rezidențiale.
Pe acest fundal vine o estimare a companiei de consultanță Imoteca, The Residential Experts, potrivit căreia numărul de proiecte rezidențiale „de volum” lansate pe piață în 2019 ar urma să fie mai redus comparativ cu anii anteriori – ar fi vorba, astfel, de un total de aproximativ 20 de noi proiecte rezidențiale destinate masei populației, față de circa 50 în 2018. Cu toate acestea, reprezentanții companiei apreciază că anul în curs nu va aduce scăderi majore pe piața rezidențială – motivul principal fiind, probabil, acela că ritmul livrărilor de locuințe noi urmează a fi susținut și de proiectele începute anterior.
Marmura Residence, 458 de locuințe în Bucureștii Noi
Un ansamblu rezidențial de amploare ce urmează a fi construit de acum încolo este Marmura Residence (foto jos), din Bucureștii Noi – al doilea proiect local al dezvoltatorului Prime Kapital. Potrivit reprezentanților companiei, lucrările la proiect sunt programate să înceapă în vara anului 2019, primele 62 de unități fiind deja disponibile pentru rezervare. Întinzându-se pe o suprafață de 1,5 hectare, Marmura Residence va cuprinde 458 de unități locative (studiouri, apartamente cu două, trei, patru camere și duplexuri), în cinci clădiri cu diferite regimuri de înălțime (între patru și 12 etaje). Ansamblul va dispune de 5.000 de metri pătrați de spații verzi, dar și de 1.700 de metri pătrați ca zonă de retail, pentru servicii și spații comunitare.
„Ne bucurăm să putem integra conceptul de comunitate într-un nou proiect dezvoltat în București, într-o zonă în plină creștere, oferind standarde înalte de calitate și siguranță. Bucureștii Noi este o zonă ofertantă, mai ales datorită accesului la magistrala de metrou M4, a spațiilor comerciale din zonă și a proximității față de Piața Victoriei și de clădirile de birouri de pe bulevardele Pipera și Barbu Văcărescu. Proiectul dispune de toate resursele pentru finalizare, astfel că practicăm o taxă de rezervare accesibilă, care permite celor care caută o locuință în București să beneficieze de un preț special și să asiste pe perioada lucrărilor. Suntem încrezători că Marmura Residence va deveni un proiect important în zonă și o alternativă comunitară vibrantă.”
Maggie Kitshoff, Residential Projects Director Prime Capital