Deși nu a fost lipsit de… peripeții, anul trecut poate fi considerat drept unul favorabil din punctul de vedere al achizițiilor de locuințe.
Unul dintre „semnele” unei piețe cu potențial constă în existența unei cereri robuste pentru produsele tranzacționate pe respectiva piață. Același aspect poate fi, totodată, și un indiciu pentru ieșirea din criză. Din punctul de vedere al cererii, anul ce tocmai s-a încheiat poate fi caracterizat drept unul favorabil pentru piața imobiliară în general și pentru cea rezidențială în special – atât de către vânzători, cât și de către cumpărători. Conform datelor transmise de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), în primele 11 luni din 2013 numărul tranzacţiilor imobiliare consemnate la nivel național a crescut cu aproximativ 15,6% față de perioada similară a anului precedent, ajungând la 746.746 de asemenea operațiuni.
Creditarea exclusivă în lei, moment de cotitură
Deși la momentul dedicat retrospectivelor rezultatele sunt favorabile, 2013 nu s-a scurs fără… peripeții. O lovitură cu totul neașteptată pentru piața rezidențială (ce a reprezentat o reală amenințare asupra cererii de locuințe), a fost decizia Guvernului de a restricționa creditarea prin Prima Casă la moneda națională. La momentul implementării acestei schimbări, apetitul pentru împrumuturile în lei, cu aproape o treime mai scumpe decât produsele echivalente în euro, era extrem de redus. Reducerile succesive aplicate de BNR dobânzii de politică monetară au readus însă cererea pe linia de plutire, creditele în lei având în momentul de față costuri comparabile cu împrumuturile standard în euro.
Din nou pe linia de plutire
Revenirea apetitului pentru achiziția de locuințe la un nivel rezonabil este ilustrată și de rezultatele consemnate de programul Prima Casă. În 2013, românii nu au luat chiar atât de multe credite ca în 2012, însă volumul finanțărilor acordate s-a situat vizibil peste nivelul din anii precedenți. Conform datelor transmise de Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii (FNGCIMM), pe tot parcursul lui 2013, românii au contractat circa 25.500 de credite tip Prima Casă, în valoare cumulată de aproximativ 937 de milioane de euro. Activitatea de creditare din 2013 se situează ușor sub cea din 2012 (când au fost acordate 27.000 de credite), dar rămâne mai bună decât cea din anii anteriori. De la „mutarea” programului pe lei, din august până la finele lui decembrie 2013, au fost acordate circa 7.500 de astfel de împrumuturi co-garantate de către stat, în valoare de aproximativ 244 de milioane de euro (peste un miliard de lei).
Click aici pentru a afla de ce fonduri beneficiază băncile pentru acordarea de credite Prima Casă în 2014
Un an cu „surprize” pentru vânzători
Faptul că cererea de locuințe s-a situat la un nivel neașteptat de bun anul trecut este confirmat de vânzătorii de apartamente noi. „Comparativ cu 2012, observăm o creștere a vânzărilor de aproximativ 25%. Un aspect inedit pe care l-am observat anul acesta este faptul că nu am mai vorbit de o sezonalitate a achiziționării de locuințe – un număr semnificativ de tranzacții comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut s-a înregistrat și în lunile de vară, o explicație în acest sens fiind trecerea creditării prin programul Prima Casă din euro exclusiv în RON”, spune Alina Necula, director de marketing și vânzări în cadrul companiei de dezvoltare imobiliară Adama. „Cererea pentru locuinţe noi a fost una peste așteptări. Astfel, am ajuns la un ritm de vânzare record pentru acest interval, respectiv 60-80 de apartamente vândute lunar. Cererea mare din partea clienților ne-a determinat să optăm pentru o dezvoltare mai accelerată a complexului, urmând ca în prima jumătate a anului viitor să scoatem pe piață o ofertă de 1.600 de apartamente noi”, notează și Radu Teleman, director de marketing al complexului Militari Residence.
Un alt caz în care ritmul vânzărilor i-a surprins pe dezvoltatori este cel al ansamblului rezidențial Cosmopolis; astfel, compania dezvoltatoare (Opus Land Development) a construit mai mult cu 110 unități locative față de planurile inițiale (ce prevedeau livrarea a 150 locuințe), pe fondul vânzărilor favorabile. Pe parcursul lui 2013, numărul locuințelor contractate a fost egal cu cel al unităților construite, respectiv 260.
2014, sub auspicii favorabile
Cum se conturează, pe piața imobiliară, anul ce tocmai a început? În opinia lui Gabriel Voicu, directorul departamentului de locuințe noi al Coldwell Banker Affiliates of Romania, în absența unor evenimente cu impact negativ asupra economiei, pieței rezidențiale și gradului general de încredere (pe plan local sau global), 2014 ar trebui să fie un an similar cu 2013. “Prețurile vor urma în continuare o tendință de scădere, însă într-un procent redus, iar cererea ar putea să înregistreze o creștere ușoară, pe măsură ce tot mai mulți dezvoltatori vor oferi produse atractive. Achizițiile prin Prima Casă vor deține și în 2014 un procent semnificativ din totalul numărului de tranzacții”, subliniază el.
Radu Teleman se așteaptă anul acesta la o stagnare a prețurilor apartamentelor noi, dublată de un declin vizibil pe segmentul apartamentelor vechi. „Suntem într-un moment în care apartamentele noi sunt la același preț sau chiar mai ieftine decât unele unități vechi”, este acesta de părere.
Potrivit reprezentantei Adama, în 2013 piața imobiliară a fost una a stabilizării, a adaptării la noul context economic. „Din punctul nostru de vedere, nu mai putem vorbi de criză, ci de o reașezare a pieței. Pentru 2014, ne așteptăm la o piață care se va înscrie, în linii mari, pe aceleași coordonate cu 2013. Avem motive să credem că în 2014 cererea se va menține cel puțin constantă comparativ cu 2013, dacă nu va exista chiar o ușoară creștere, în contextul sprijinirii creditării în monedă națională de către BNR și a faptului că băncile au înțeles acest trend și au început deja să promoveze produse standard tot mai competitive”, explică Alina Necula.
eu ala
746.746 de tranzactii ? Asta inseamna ca 1 din 27 de romani au incheiat o tranzactie in 2013.