În primele opt luni din 2011, pe piaţa bucureşteană a fost finalizată o suprafaţă office de doar 51.000 de metri pătraţi, mai puţin de o cincime din tot volumul pe 2010.
În contextul cererii crescute de spaţii office la nivelul Capitalei, în contrapunct cu volumul scăzut de livrări, anul viitor se conturează a fi unul favorabil pentru începerea unor noi proiecte pe acest segment. „Pe piaţă există o cerere continuă şi sustenabilă de spaţii de birouri, mai ales pentru zona Splaiul Independenţei/Semănătoarea şi zona Floreasca/Nord, justificată de existenţa staţiilor de metrou Petrache Poenaru şi respectiv, Aurel Vlaicu. Au fost deja anunţate pentru anul 2012 proiectele Hermes Business Campus, AFI Offices, Monolit Center şi Aviatorilor Center”, subliniază Claudia Cetăţoiu, consultant în cadrul departamentului de birouri al companiei de consultanţă Jones Lang LaSalle (JLL). Aceasta precizează însă că, pentru dezvoltatori, este crucială semnarea unor contracte de preînchriere, de aceasta depinzând securizarea finanţărilor şi demararea lucrărilor de construcţie.
Patru proiecte finalizate, plus o relansare
Din punctul de vedere al livrărilor de birouri, până acum, 2011 a fost un an foarte slab. Astfel, în perioada ianuarie-august au fost finalizate la nivelul Bucureştiului spaţii office cu un total de 51.000 de metri pătraţi, spune reprezentanta JLL. Această suprafaţă este repartizată în patru proiecte, precizează ea: Frumoasa Office Building (3.500 de metri pătraţi închiriabili), Romană Offices (2.500 de metri pătraţi) şi Grawe2 Centre (4.000 de metri pătraţi) – în zonele centrală şi de est ale oraşului -, precum şi Platinum Business&Convention Center (41.000 de metri pătraţi), în zona nordică. Alături de acestea, pe piaţă a reintrat şi o suprafaţă de 8.500 de metri pătraţi în clădirea Phoenix Tower, ce a fost renovată şi relansată în luna mai a acestui an. Volumul total al spaţiilor finalizate în cadrul celor patru proiecte în 2011 este semnificativ mai scăzut decât cel înregistrat pe tot parcursul lui 2010, ce s-a ridicat la 280.000 de metri pătraţi, potrivit datelor JLL.
10%, rata de neocupare previzionată până la finele lui 2011
O veste bună pentru anul acesta este că, pentru ultimele şase luni, se află în construcţie un stoc suplimentar de 100.000 de metri pătraţi la nivelul Capitalei. Claudia Cetăţoiu precizează însă că aproximativ 70% din acesta este deja preînchiriat sau se află într-o fază avansată a negocierilor. Creşterea masivă a volumului de preînchirieri pe piaţa office bucureşteană este evidenţiată şi de un raport recent realizat de CB Richard Ellis (CBRE). Potrivit acestuia, în al doilea trimestru din 2011 volumul tranzacţiilor de acest tip a ajuns la un nivel maxim din ultimele trei luni din 2008. Această răsturnare de situaţie a venit după o perioadă de nouă luni în care cererea de spaţii de birouri încă nefinalizate s-a situat la nivelul zero.
În aceste condiţii, rata de neocupare a spaţiilor de birouri din Capitală ar trebui să scadă la 10% până la finalul acestui an, estimează reprezentanta JLL. Asta chiar dacă în prezent acest indicator se situează încă la un nivel destul de ridicat după primele opt luni ale anului – aproximativ 16%, faţă de 17,2%, la finele lui 2010.