În primele trei trimestre, Bucureştiul şi împrejurimile au generat peste 60% din activitatea acestei pieţe la nivel naţional.
Anul 2011 a fost, cu siguranţă, unul bun pentru piaţa industrială autohtonă – cel puţin dintr-un anumit punct de vedere. O analiză realizată cu ceva timp în urmă de compania de consultanţă CB Richard Ellis România (CBRE) arăta că, în primul semestru al anului, activitatea de închiriere pe acest segment a înregistrat cel mai ridicat nivel din 2007 încoace. „Anul 2011 va evidenţia o activitate industrială robustă”, recunosc şi consultanţii Jones Lang LaSalle (JLL) în cel mai recent raport de piaţă al companiei. Potrivit datelor JLL, în primele nouă luni ale anului, în Bucureşti şi împrejurimi au fost închiriate spaţii industriale cu o suprafaţă totală de 120.000 de metri pătraţi, volum ce reprezintă 63% din totalul consemnat la nivel naţional. În celelalte centre regionale au fost tranzacţionaţi restul de 92.000 de metri pătraţi: 15% în Ploieşti, 11% în Piteşti, 8% în Timişoara şi 4% în Deva.
Suprafeţele mici, „vedetele” sfârşitului de an
Există însă ceva care umbreşte perspectivele pozitive ale acestui segment al pieţei imobiliare. „Incertitudinile economice globale alimentează aşteptările cu privire la o reducere a cererii”, spun reprezentanţii JLL. Consultanţii companiei Regatta evidenţiază deja o scădere a cererii pe acest segment, ce se traduce în primul rând printr-o diminuare a suprafeţelor închiriate de către companii. “Spaţiile mici au ajuns să fie vedeta tranzacţiilor pentru acest sfârşit de an pentru că situaţia economică actuală impune migrarea clienţilor dinspre spaţiile mari, cu chirii mari, spre spaţiile mai mici, dar cu o localizare mai bună şi condiţii contractuale mai avantajoase”, subliniază Costel Alecu, managerul departamentului de retail şi industrial al Regatta. Potrivit acestuia, închirierea unor spaţii de dimensiuni mai reduse oferă avantajul unei plăţi anticipate şi al unei garanţii mai reduse. În plus, companiile au astfel posibilitatea de a alege dintre nişte spaţii deja amenajate, fapt ce înseamnă, de asemenea, reducerea unor cheltuieli.
Dezvoltările de amploare, un vis îndepărtat şi pentru 2012
Diminuarea cererii de spaţii industriale poate avea două efecte pe termen scurt şi mediu. În primul rând, crede reprezentantul Regatta, este de aşteptat o scădere a tarifelor de închiriere practicate. Potrivit datelor JLL, chiriile pentru spaţiile industriale de tip prime din Bucureşti variază între 3,7 şi 4,15 euro pe metru pătrat pe lună, în vreme ce, în principalele oraşe regionale, acestea ajung la 3,5-4 euro pe metru pătrat pe lună.
Un al doilea efect constă în reducerea perspectivelor unor investiţii de amploare în acest sector. Reprezentanţii JLL sunt de părere că dezvoltările speculative de spaţii industriale (proiecte construite fără o cerere concretă, în speranţa că vor fi închiriate ulterior) rămân puţin probabile în 2012-2013. „Activitatea de construcţie va rămâne în principal axată pe proiecte pe bază de precontractare”, estimează aceştia. Această tendinţă este deja vizibilă pe piaţă. În trimestrul al treilea din 2011, singura livrare la nivel de Bucureşti a fost reprezentată de o unitate de producţie în cadrul Ploieşti West Park (foto), proiect dezvoltat de către Alinso Group.