2010, inca un an prost pentru imobiliare

scris de Bloombiz in categoria Ştiri imobiliare
Publicat pe: 29 Aprilie 2010, Ultima actualizare: 29 Aprilie 2010

Sectorul imobiliar al tarilor din Europa Centrala si de Est (ECE) va avea inca un an dificil in 2010, dar perspectivele pentru anii urmatori sunt mai bune, iar piata din Romania abia incepe sa dea semne de dezghet, potrivit PricewaterhouseCoopers (PwC).

Intreaga regiune s-a confruntat cu un exod al capitalului strain, iar investitiile straine vor ramane probabil la un nivel scazut.

Cu toate acestea, trei piete din regiune, Polonia, Cehia si Turcia, s-au dovedit foarte rezistente in actualul climat economic, se arata intr-un comunicat al PwC, citand rezultatele studiului Emerging Trends in Real Estate Europe 2010, publicat in colaborare cu Urban Land Institute, o organizatie globala non-profit axata pe zona educationala si de cercetare.

Sectorul imobiliar din Romania a scazut puternic

“In alte state din regiune insa sectorul imobiliar a fost puternic afectat, valoarea proprietatilor si ratele de ocupare au scazut puternic.

Aceasta este de asemenea situatia Romaniei, care a inregistrat un declin al preturilor imobiliare, o scadere a tranzactiilor, iar piata locala de abia incepe sa dea semne de dezghet”, a declarat, in comunicat, Brian Arnold, partener consultanta fiscala si juridica la PwC Romania.

Cea de-a saptea editie a studiului Emerging Trends in Real Estate Europe se bazeaza pe chestionare si interviuri cu mai bine de 600 de autoritati cheie in domeniu, incluzand investitori, dezvoltatori, finantisti si manageri de proprietati.

In marea lor majoritate, respondentii spun ca este nevoie in continuare de prudenta, tinand cont de fragilitatea economiei europene, de somajul ridicat si de nivelul redus al consumului.

“Sectorul imobiliar al tarilor din Europa Centrala si de Est va avea inca un an dificil in 2010, dar perspectivele pentru anii urmatori sunt mai bune.

In conditiile facilitarii accesului la credit si a stabilizarii preturilor proprietatilor, sectorul imobiliar european va inregistra ceva progrese in 2010, insa drumul catre relansare este in continuare lung, iar recuperarea va fi foarte lenta”, se spune in raport.

In plus, raportul releva problema iminenta a nevoii masive de refinantare a datoriilor in sectorul imobiliar, acestea ridicandu-se la sute de miliarde de euro.

“Jucatorii din sectorul imobiliar recunosc aceasta problema si nu este clar cum vor gestiona institutiile financiare aceasta chestiune, daca vor alege sa vanda activele imobiliare sau vor extindefacilitatile de credit si vor pretinde in continuare rambursarea acestora.

In afara de aceasta problema, pentru sectorul imobiliar exista incertitudini cu privire la momentul si modalitatile prin care guvernele europene vor opri stimulentele masive pentru economiile lor.

O retragere abrupta a fondurilor de stimulare ar putea dauna relansarii, existand chiar pericolul reintrarii economiilor in recesiune”, noteaza raportul.

Topul oraselor cu perspective bune pentru investitii imobiliare

Pe baza intervievarii investitorilor de pe piata imobiliara din Europa, Munchen si Hamburg au fost identicate drept primele doua orase cu perspective bune pentru investitiile imobiliare in 2010, situatie similara cu clasamentul din 2009.

Parisul s-a clasat pe locul al treilea in ceea ce priveste perspectivele pentru portofoliile existente, depasind Londra, ca urmare a perceptiei generale ca are o baza economica mai variata si este mai putin dependent decat Londra de sectorul financiar.

Respondentii au indicat nivelul redus de neocupare din Paris, ceea ce a ridicat orasul in topul oportunitatilor pentru investitii si, in mai mica masura, pentru dezvoltari noi. Bucurestiul nu a fost inclus in clasamentul care cuprinde 29 de piete din Europa.

Celelalte piete incluse in top zece destinatii de investitii imobiliare din Europa sunt Viena, Milano, Istanbul, Berlin, Roma si Frankfurt.

Respondentii participanti la realizarea raportului au formulat o serie de sfaturi pentru cei din industrie, printre care pastrarea investitiilor in pietele mari si lichide, iar pentru cei cu apetit pentru risc cumpararea de terenuri si inceperea dezvoltarii de proiecte, sectoarele rezidential si mixt fiind cele mai bune.

Totodata, investitorii considera ca este un moment oportun pentru achizitia unei banci sau pentru pornirea unei platforme de creditare, aceasta fiind o perioada foarte buna pentru a credita sectorul imobiliar, daca ai abilitatile necesare si nicio problema legata de trecut. 

Articol preluat de pe bloombiz.ro

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe