2010 a adus reduceri şi de peste un milion de euro la proprietăţile de lux

scris de Adriana Lefter in categoria Ştirea zilei
Publicat pe: 11 Ianuarie 2011, Ultima actualizare: 11 Ianuarie 2011

Deşi au început anul trecut cu aşteptări ridicate, o bună parte dintre vânzătorii de imobile high-class şi-au ajustat pretenţiile la situaţia actuală a pieţei.

Ca şi în 2009, trendul descendent al preţurilor cerute de proprietari s-a menţinut anul trecut pe toate segmentele pieţei rezidenţiale. Cele mai mari reduceri au fost resimţite, în mod firesc, la proprietăţile de lux, unde şi valorile iniţiale de listare erau cele mai ridicate. Potrivit unei analize realizate de www.imobiliare.ro, ieftinirile înregistrate pe acest segment, atât în Bucureşti, cât şi în marile oraşe ale ţării, au fost spectaculoase, depăşind, în unele cazuri, chiar pragul de un milion de euro.

Astfel, pe primul loc în topul proprietăţilor de lux cu cele mai mari reduceri de preţ se situează o vilă situată în Piaţa Kogălniceanu din Capitală. Construită în 1922, clădirea se află în apropierea Parcului Cişmigiu, are o suprafaţă utilă de 552 de metri pătraţi, este compusă din subsol, parter, un etaj şi mansardă şi dispune de 15 camere, şase băi şi două bucătării. Dacă preţul cerut la începutul anului trecut era de 2,3 milioane de euro, până la finalul lui 2010 valoarea de listare a scăzut cu 57%, până la pragul de un milion de euro. Reducerea efectivă aplicată de proprietar se ridică aşadar la suma de 1,3 milioane de euro.

Ieftinire de peste 50% la o vilă din Constanţa
Locul al doilea în clasament este ocupat de un imobil cu trei etaje, construit în 2008, în zona Matei Voievod din Bucureşti. Cosntrucţia are o suprafaţă utilă de 1.050 de metri pătraţi şi este formată din opt camere, şase băi şi două terase generoase. La începutul anului, preţul solicitat pentru această clădire era de 2,6 milioane de euro, dar a scăzut, până la finalul anului, cu 46%, până la valoarea de 1,4 milioane de euro. Reducerea înregistrată pe tot parcursul lui 2010 a fost de 1,2 milioane de euro.

Pe poziţia a treia se situează o proprietate prestigioasă din Constanţa, amplasată în Piaţa Ovidiu şi formată din demisol, parter, două etaje şi mansardă. Imobilul are o suprafaţă utilă de peste 1.000 de metri pătraţi, 58 de camere şi 14 băi. Valoarea de listare de la începutul anului trecut era de 1,8 milioane de euro, dar a ajuns, la finalul lui 2010, la pragul de 850.000 de euro. Cumulate, ieftinirile aplicate de-a lungul anului trecut se ridică la 950.000 de euro.

Zonele „bune” din Bucureşti, afectate de scăderi
Locul al patrulea în clasament este ocupat tot de o vilă din Capitală. Situată lângă Piaţa Dorobanţi, proprietatea a fost construită în 1936, dar a fost renovată şi consolidată recent. Clădirea este compusă din şase camere, patru băi, o bucătărie şi două balcoane. Când a fost scoasă la vânzare, preţul cerut de proprietar a fost de 1,7 milioane de euro, pentru ca, până la sfârşitul anului trecut, acesta să-şi coboare pretenţiile la 800.000 de euro. Reducerea înregistrată de această vilă a fost de 900.000 de euro.

Pe locul al cincilea în topul realizat de www.imobiliare.ro se situează o vilă din Piaţa Romană, situată în vecinătatea Muzeului Literaturii Române şi a Parcului Brătianu. Imobilul este construit pe un teren de 683 metri pătraţi, este format din 10 camere şi două băi şi dispune de o suprafaţă utilă de 348 metri pătraţi. Ieftinirea înregistrată pe parcursul anului trecut de această proprietate este de 750.000 de euro – de la 2,5 milioane de euro la momentul introducerii în piaţă, la 1,75 milioane de euro la final de an.

95% din oferta de imobile scumpe, concentrată în Capitală
În ciuda reducerilor semnificative aplicate de proprietarii unor imobile de lux, oferta de astfel de proprietăţi rămâne una generoasă, cel puţin la nivelul Capitalei. Potrivit datelor www.imobiliare.ro, la finalul anului trecut au fost scoase la vânzare 230 de proprietăţi rezidenţiale al căror preţ de strigare depăşea pragul de un milion de euro. 95% din această ofertă era concentrată în Bucureşti. Cea mai scumpă proprietate aflată la vânzare la finalul lui 2010 era Palatul Suter din Capitală, construit în 1906. Cu o suprafaţă construită de 2.600 de metri pătraţi, proprietatea era scoasă la vânzare pentru 9,9 milioane de euro.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Vilă de lux în cartierul Făget, Cluj-Napoca. Se vinde complet mobilată și utilată, are trei terase și loc de piscină – FOTO (P)

Locuința este situată într-o zonă liniștită, dezvoltată în apropierea pădurii din sudul orașului și formată în mod preponderent din case și vile. Visezi să locuiești la curte, într-unul dintre...

citește mai departe
Ce strategie de supravieţuire aplică agenţiile în recesiune

Venirea crizei a declanşat un proces de specializare a firmelor din imobiliare pe cele mai profitabile nişe de piaţă. Dacă în urmă cu doi-trei ani, o agenţie respectabilă ţintea...

citește mai departe
Reduceri de peste 50% la vilele de lux din Pipera

Ieftinirile înregistrate de proprietăţile high-class au reaprins interesul cumpărătorilor, dar nu sunt de ajuns pentru a impulsiona încheierea unor tranzacţii. Dintr-o zonă odată foarte căutată de cei cu resurse...

citește mai departe
Palat de închiriat în centrul Bucureştiului

În ultimii doi ani, şi proprietarii celor mai prestigioase proprietăţi rezidenţiale din Capitală şi-au diminuat semnificativ pretenţiile în materie de chirii. Perioada de recesiune a adus transformări importante pe...

citește mai departe