19.500 de firme de constructii, rapuse de criza

scris de Bloombiz in categoria Ştiri imobiliare
Publicat pe: 18 Noiembrie 2009, Ultima actualizare: 18 Noiembrie 2009

Circa 19.500 de firme de constructii au intrat in insolventa sau faliment, de la inceputul anului, adica aproximativ 20% din companiile care au ca obiect principal de activitate constructiile, a declarat miercuri presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii Laurentiu Plosceanu, relateaza NewsIn.

“La momentul aderarii, ne asteptam ca firmele de constructii sa capoteze, pentru ca asa s-a intamplat si in alte state, precum Polonia, Cehia, insa la noi nu s-a intamplat asa. Din pacate, in anul 2009, sunt 19.500 de firme care au ca obiect principal de activitate constructiile care au intrat in insolventa, din aproape 100.000 companii.

Din cinci firme, una a intrat in insolventa sau faliment“, a declarat miercuri Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii (ARACO), in cadrul unei conferinte de presa pe tema eficientei energetice a cladirilor.

Acesta a precizat ca principalele cauze care au condus la falimente si insolvente sunt: neincasarea creantelor, subfinantarea lucrarilor, precum si inapetenta bancilor pentru a oferi credite.

“De asemenea, conditiile pentru acordarea creditelor s-au inasprit, odata cu aceasta criza economica”, a mentionat presedintele ARACO.

La randul sau, avocatul Gheorghe Piperea, presedintele societatii “Piperea si asociatii”, prezent la eveniment, a declarat ca o mare greseala in acest sector a fost faptul ca el s-a bazat prea mult pe creditarea din partea bancilor.

“O prima greseala a fost ca acest sector s-a bazat prea mult pe creditarea din partea bancilor. Avem multe cazuri cand societati de dezvoltare pe imobiliare cumparau un teren si sperau sa il finanteze prin credite de la banci. Au fost proiecte vandute prin 2007 in faza de proiecte pe hartie. Deci nici macar fundatia nu era pusa”, a afirmat Gheorghe Piperea.

 

Articol preluat de pe bloombiz.ro

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe