Circa 19.500 de firme de constructii au intrat in insolventa sau faliment, de la inceputul anului, adica aproximativ 20% din companiile care au ca obiect principal de activitate constructiile, a declarat miercuri presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii Laurentiu Plosceanu, relateaza NewsIn.
“La momentul aderarii, ne asteptam ca firmele de constructii sa capoteze, pentru ca asa s-a intamplat si in alte state, precum Polonia, Cehia, insa la noi nu s-a intamplat asa. Din pacate, in anul 2009, sunt 19.500 de firme care au ca obiect principal de activitate constructiile care au intrat in insolventa, din aproape 100.000 companii.
Din cinci firme, una a intrat in insolventa sau faliment“, a declarat miercuri Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii (ARACO), in cadrul unei conferinte de presa pe tema eficientei energetice a cladirilor.
Acesta a precizat ca principalele cauze care au condus la falimente si insolvente sunt: neincasarea creantelor, subfinantarea lucrarilor, precum si inapetenta bancilor pentru a oferi credite.
“De asemenea, conditiile pentru acordarea creditelor s-au inasprit, odata cu aceasta criza economica”, a mentionat presedintele ARACO.
La randul sau, avocatul Gheorghe Piperea, presedintele societatii “Piperea si asociatii”, prezent la eveniment, a declarat ca o mare greseala in acest sector a fost faptul ca el s-a bazat prea mult pe creditarea din partea bancilor.
“O prima greseala a fost ca acest sector s-a bazat prea mult pe creditarea din partea bancilor. Avem multe cazuri cand societati de dezvoltare pe imobiliare cumparau un teren si sperau sa il finanteze prin credite de la banci. Au fost proiecte vandute prin 2007 in faza de proiecte pe hartie. Deci nici macar fundatia nu era pusa”, a afirmat Gheorghe Piperea.
Articol preluat de pe bloombiz.ro