Cu cât eşti mai bine informat şi iei în calcul mai mulţi factori, cu atât ai mai multe şanse să faci alegerea potrivită.
Atunci când eşti aflat în căutarea casei „perfecte” (pentru tine), e bine să începi căutarea bine pregătit: să ştii dinainte la ce ar trebui să te uiţi atunci când vei vizita diferite case şi să ai în minte o „listă” de întrebări. Dezvoltatorul imobiliar Tagor (care are planificate pentru România investiţii în proiecte de locuinţe în valoare de circa 250 de milioane de euro) enumeră în cele de mai jos 10 criterii de care un cumpărător ar trebui să ţină cont la achiziţia unui apartament sau a unei case nou-construite. „Atunci când vine vorba de alegerea locuinţei pentru următorii 20-30 de ani, nu există «cel mai important lucru» de luat în considerare; cel mai bine este să cumulaţi cât mai multe criterii posibil pentru a avea cea mai largă perspectivă. Aceste zece principale criterii reprezintă numai vârful icebergului. Fiţi prudenţi faţă de apartamentele aflate de mult timp la vânzare, ar putea avea vicii ascunse”, spun reprezentanţii Tagor.
1. Accesul facil:
Fie că locuinţa dorită este situată la cinci sau 50 de minutue de centru, la o distanţă de unul sau zece kilometri, ceea ce contează este rapiditatea cu care poţi ajunge la un drum principal. „Indiferent de cât de intens este traficul, un drum principal asigură o viteză de deplasare mai mare decât drumurile secundare”, notează reprezentanţii Tagor. Totuşi, pentru a avea o perspectivă cât mai exactă asupra timpului petrecut în trafic, este recomandat ca, înainte de a te decide să cumperi o anumită locuinţă, să parcurgi de câteva ori drumul către sau dinspre punctele tale principale de interes (serviciu, şcoală, grădiniţă), în special la orele de trafic intens.
2. Utilităţile:
Chiar dacă la prima vedere pot părea aspecte neglijabile, caracteristici precum sistemul de canalizare şi cel de evacuare a apei pluviale sunt foarte importante. Dacă nu au fost proiectate şi executate cum trebuie, în doi-cinci ani acestea vor afecta buna funcţionare a complexului respectiv.
3. Soliditatea construcţiei:
România este o ţară cu o activitate seismică (relativ) crescută, în special în zona de sud-est, astfel încât este recomandat să verifici cu atenţie respectarea standardelor în domeniu de către constructori.
4. Calitatea construcţiei:
Înainte de a te decide pentru o anumită locuinţă, asigură-te că a fost bine construită: verifică structura de beton, stâlpii şi grinzile, soliditatea fundaţiei, întreabă dacă pereţii sunt autoportanţi, solicită informaţii despre contractor şi constructor, întreabă de buletinele de calitate. Evită clădirile cu pereţi interiori din rigips simplu, care sunt mai puţin rezistenţi şi slab fonoizolanţi. Nu ezita să ceri ajutorul unui specialist în construcţii la această etapă!
5. Disponibilitatea locurilor de parcare:
La modul ideal, ar trebui să optezi pentru un complex care dispune de un număr mai mare de locuri de parcare decât de apartamente. Aceasta ar uşura situaţia prietenilor sau rudelor venite în vizită şi care ar putea parca fără probleme. Dacă vrei să ai un loc de parcare propriu, trebuie să iei în calcul şi acest cost suplimentar.
6. Compartimentarea apartamentelor:
Deşi odată selectate zona şi/sau un anumit complex rezidenţial, suprafaţa şi numărul de camere sunt criterii ce cântăresc decisiv în alegerea unui anumit tip de apartament, un factor uneori mai important ţine de împărţirea spaţiului respectiv. Astfel, poţi fi pus în situaţia de a alege între o locuinţă cu o suprafaţă mai mare, dar ineficient exploatată, şi una mai puţin spaţioasă, dar bine compartimentată. La acest capitol, e bine să analizezi posibilitatea creării unor mini-camere pe viitor.
7. Finisajele şi modul în care sunt proiectate bucătăria, baia şi dependinţele:
Şi acestea sunt elemente ce trebuie verificate cu mare atenţie. Întreabă de materialele utilizate pentru zugrăvirea pereţilor, nu ezita să sari pe parchet pentru a te asigura de calitatea îmbinării acestuia, verifică sistemele de încălzire şi climatizare, ferestrele etc. Examinează pereţii, care trebuie să formeze la colţuri un unghi de 90 de grade, şi asigură-te că tavanul este în linie dreaptă.
8. Dotări incluse:
Ideal ar fi să optezi pentru un apartament cu mobilier pentru bucătărie şi baie inclus în preţ, pentru că astfel acestea vor fi proiectate personalizat pe configuraţia specifică locuinţei respective. În caz contrar, mobilarea celor două camere va genera cheltuieli suplimentare în momentul în care te vei muta.
9. Facilităţi:
Importante sunt şi facilităţile oferite de un anumit proiect rezidenţial, respectiv elemente precum spaţiile verzi, locurile de joacă pentru copii, existenţa unui teren de sport etc.
10. Cine asigură întreţinerea complexului:
În cazul în care mentenanţa respectivului ansamblu este asigurată de o firmă specializată, asigură-te că aceasta este acreditată şi are experienţă. Totodată, informează-te cu privire la costurile lunare de întreţinere a spaţiilor comune, ca să nu ai surprize ulterior.
rodica
Vreau sa construiesc pe teren intravilan. ce deschidere sa am sa pot construi? (terenul urmeaza sa-l cumpar)
PeCeResoare
1.- in orele de varf viteza de deplasare este mai rapida pe arterele secundare : intrebati taximetristii.
2.- cum poate un cumparator sa verifice la un bloc nou instalatia evac. apa pluviala sau canalizarea?
3. idem 2
…
10.- cel mai important punct. Cunosc persoane care pe intretinerea lunara cheltuiesc mai mult decat cu rata la banca!
11.- verificati cine este titularul contractelor cu furnizorii de utilitati sau servicii: apa, gaze, energie electrica si caldura (unde este cazul, curatenie si preluare gunoi, paza, parcare, etc. si daca pot fi preluate de Asociatiei de proprietari sau de Dvs.. Daca nu, NU cumparati in acel bloc !
12.- Pentru blocurile noi – verificati in online ce se spune si ce se scrie despre ansamblul in care doriti sa va mutati. Intrebati locatarii de acolo!
13. – aflati ce proiecte mai sunt prin zona – poate intr-un an va fi construit un bloc la 20 m. de al Dvs. si noul dvs. “peisaj” va fi format exclusiv cu rufele sau vecinii sau vecinele din el.
14. – valabil si pt. Ionel: nu evitati ultimul etaj ! Nu degeaba penthouse-urile sunt cele mai scumpe! Daca acoperisul este etansat (termic si pluvial) avantajele de zi cu zi covarsesc dezavantajele: nu ai vecini deasupra care sa te inunde sau sa te deranjeze fonic sau mecanic ! + tevile nu se infunda + calorifele, robinetii, bateriile nu acumuleaza reziduri obturatoare + iarna, cheltuielile cu incalzirea sunt aproape la jumatate comparativ cu apartamentele de la etaje inferioare + pot fi obtinute usor aprobari pentru recompartimentari+ daca nu merg lifturile : faceti sport (fara gluma)+ puteti monta orice tip de incalzire- inclusiv seminee + …
Ofy58
As dori sa va impartasesc cate ceva din secretele ” neplacute ” pe care sa le aveti in vedere la cumpararea de locuinte in ansambluri rezidentiale : 1. verificati daca terenul aferent constructiei , precum si constructia sunt libere de sarcini ( adica nu sunt ipotecate ).
2. verificati daca Firma de Management al AR are autorizatie , care sunt conditiile contractuale.
3. solicitati celui care vinde sa faca referire in contract la garantia imobilului ( cine si cat ) .
4. verificati , cam care sunt costurile de intretinere pe apartament , cu cat spatiile comune ( piscine , saune , spalatorii , spatii verzi , etc ) sunt mai multe/mari cu atat cheltuielile vor fi mai mari.
5. verificati daca nu cumva firma de management a imobilului , nu este o ” capusa ” a dezoltatorului . Verificati bine contractul ce-l semnati.
ionel
Pot fi si urmatoarele : apropierea de mijl. de transport (metrou – in special), etajul (nu parter/ultimul etaj), nu open space (miroase a mancare peste tot – cu toate hotele/ventilatoarele), baia cu aerisire, PRETUL (f.f.important), fara animale in jur (caini…rai!), apropierea de ghena de gunoaie,instalatiile (la ap.vechi),VECINII !!!, s.a.m.d…
ionela
si noi vrem sa achizitionam o locuinta…. ffff interesant