1 din 3 chiriași renunță la contract pentru un preț mai bun. Câți bani vor românii să dea pe chirie? – SONDAJE+GRAFICE

scris de Corina Varlan in categoria Ştiri imobiliare, Subiectul lunii
Publicat pe: 28 August 2024, Ultima actualizare: 28 August 2024

Imobiliare.ro a derulat pe parcursul lunii august două sondaje de opinie pentru a afla ce cred cu adevărat românii despre procesul de închiriere. Primul dintre acestea a fost dedicat exclusiv persoanelor care au intrat, la sfârșitul verii, în cursa pentru identificarea locuinței potrivite, iar cel de-al doilea a vizat obținerea perspectivei agenților imobiliari asupra evoluției pieței închirierilor până la sfârșitul toamnei.

Iată care sunt, pe scurt, principalele concluzii ale acestor sondaje.

  • Cei mai mulți dintre românii aflați, în această perioadă, în căutarea unei locuințe de închiriat își doresc să găsească proprietăți cu acces la mijloacele de transport în comun, dotate cu centrală termică sau care vin la pachet cu un loc de parcare
  • Chiriașii sunt dispuși să opteze pentru o locuință mai ieftină, chiar dacă aceasta nu bifează la fel de bine la capitolul localizare sau calitate, prețul rămânând principalul diferențiator în navigarea ofertei. Mai mult, aceștia ar accepta și un compromis când vine vorba despre semnarea contractului de închiriere, dacă ar putea obține astfel un preț mai avantajos. 
  • În general, românii vor să-și dea cel mult 30% din venituri pe chirie și au nevoie de până la cinci vizionări pentru a lua o decizie.
  • Proprietarii sunt dispuși, în cele mai multe cazuri, să negocieze chiria, dar au câteva categorii de chiriași pe care le evită. Cei mai mulți proprietari nu își doresc să închirieze persoanelor care au în grijă animale de companie.
  • Agenții imobiliari sunt de părere că până la sfârșitul toamnei ne putem aștepta să vedem majorări ale chiriilor solicitate de proprietari.

Prețul, extrem de important în alegerea locuinței. Accesul la mijloacele de transport în comun, dorit de cei mai mulți chiriași

Circa 44% dintre românii care și-au căutat luna aceasta o locuință de închiriat au spus că cea mai importantă facilitate pe care o iau în considerare atunci când își aleg viitorul loc pe care să-l numească acasă este accesul ușor la mijloacele de transport în comun,  potrivit unui sondaj realizat de Imobiliare.ro la care au participat 1.609 persoane care și-au căutat o chirie în portal. Pentru alți 25% locuința trebuie să fie dotată cu centrală termică, iar pentru 14% proprietatea ar trebui să vină la pachet și cu un loc de parcare.

Prețul rămâne, însă, cel mai important criteriu după care se ghidează, iar în unele cazuri chiriașii sunt dispuși să facă și compromisuri pentru a plăti mai puțin la final de lună, fie că discutăm despre o locuință care nu se află în cea mai bună zonă, fie de una care nu bifează foarte bine la capitolul calitate.

Mai mult, 32% dintre cei care au luat parte la sondaj pun în balanță necesitatea semnării unui contract cu un potențial preț mai avantajos pe care l-ar putea obține din partea proprietarului, în timp ce alți 5% nici nu iau în calcul contractul de închiriere.

DESCARCĂ AICI UN MODEL DE CONTRACT DE ÎNCHIRIERE

Cel mult 30% din venituri, bani de chirie

Când vine vorba despre sumele de bani pe care sunt dispuși chiriașii să le achite lunar, 80% dintre respondenți au dat același răspuns. Ei își doresc să dea lunar cel mult 30% din veniturile pe care le obțin pentru închirierea unei locuințe. Există însă și cazuri în care viitorii chiriași se gândesc să plătească sume care depășesc o jumătate din salariu pentru a-și găsi locuința dorită.

Apropierea începutului noului an universitar poate influența semnificativ prețurile solicitate de proprietari, având în vedere faptul că cererea atinge un nivel critic, iar oferta scade galopant. În trimestrul al II-lea, de exemplu, oferta de proprietăți rezidențiale listate la închiriere a scăzut, la nivel național, cu aproape 12%, ajungând la 66.800 de locuințe. De altfel, mai bine de jumătate dintre respondenții sondajului Imobiliare.ro care prospectează piața la ora actuală și nu sunt la prima închiriere spun că simt că este tot mai dificil să găsești o locuință.

2-5 vizionări pentru închirierea unui apartament. Chiria poate fi negociată

Cei mai norocoși chiriași reușesc să-și găsească locuința potrivită încă de la prima vizionare, dar astfel de cazuri sunt, mai degrabă, o excepție la nivelul pieței. În 84% din cazuri aceștia au nevoie de 2-5 vizionări pentru a lua o decizie. Alți 11% merg și la 10 vizionări până când găsesc exact ce își doresc, potrivit unui sondaj desfășurat de Imobiliare.ro în rândul profesioniștilor în real estate activi al nivelul pieței. La cercetare au participat 202 agenți imobiliari din întreaga țară.

Proprietarii au nevoie în 73% din cazuri să deschidă ușa celor interesați de locuințele pe care le scot în piață de 2-5 ori pentru a bate palma cu viitorul chiriaș, spun agenții imobiliari. În 19% din cazuri pentru a atrage chiriașul potrivit un proprietar are nevoie și de 10 vizionări. Doar în 5% din cazuri primul venit este și cel ales. Persoanele care au animale de companie sunt evitate de cei mai mulți proprietari. Pe locul al doilea se află potențialii chiriași care nu au un venit stabil, iar pe locul al treilea familiile care au copii mici.

Agenții imobiliari spun, totodată, în proporție de 68% că proprietarii sunt dispuși să negocieze chiria pe care o solicită.

Atunci când vine vorba despre interesul pentru semnarea unui contract de închiriere, acesta tinde să rămână în mare parte la același nivel ca anul trecut.

Cresc chiriile în perioada următoare

Circa 65% dintre agenții imobiliari care au luat parte la sondajul Imobiliare.ro au fost de acord că până la sfârșitul toamnei vom putea observa noi scumpiri în materie de chirii. Din aceștia, 41% sunt de părere că majorările vor fi cu cel mult 10%.

În momentul de față, prețul mediu solicitat la închiriere pentru apartamentele cu 2 camere este de 550 euro/lună în București și Cluj-Napoca, 499 euro/lună în Brașov, 450 euro/lună în Constanța și de 400 euro/lună în Timișoara și Iași.

Află mai multe detalii despre piața închirierilor din orașul tău:

PIAȚA ÎNCHIRIERILOR DE APARTAMENTE DIN BUCUREȘTI

PIAȚA ÎNCHIRIERILOR DE APARTAMENTE DIN CLUJ-NAPOCA

PIAȚA ÎNCHIRIERILOR DE APARTAMENTE DIN BRAȘOV

PIAȚA ÎNCHIRIERILOR DE APARTAMENTE DIN TIMIȘOARA

PIAȚA ÎNCHIRIERILOR DE APARTAMENTE DIN CONSTANȚA

PIAȚA ÎNCHIRIERILOR DE APARTAMENTE DIN IAȘI

Dacă vrei să te antrenezi pentru a lua cele mai bune decizii la închiriere, intră pe TikTok Imobiliare.ro și joacă-te “Chirie sau Preș”. Ai șansa de a câștiga unul dintre cele trei premii de 450 euro!

Corina Vârlan are o experiență de 12 ani în presa online, comunicare și content marketing. Ea s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în urmă cu 6 ani și ocupă, în prezent, funcția de Content Manager. Corina își concentrează activitatea pe subiecte de interes din sectorul de real estate.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Chilipirul din Cluj: Cea mai ieftină garsonieră are 10 mp și plătești pe ea într-un an mai puțin decât chiria pe o lună la cel mai scump apartament din oraș

Locuitorii din Cluj-Napoca plătesc unele dintre cele mai mari chirii din țară, dar chiar și în aceste condiții competiția pentru obținerea celor mai bune apartamente care să bifeze și...

citește mai departe
Topul celor mai ieftine cartiere din Cluj-Napoca pentru chiriași

Închirierea unui apartament în Cluj-Napoca poate să pară o misiune imposibilă. Numărul locuințelor disponibile este tot mai mic, iar concurența pentru cele mai bune apartamente cu cele mai reduse...

citește mai departe
Scad prețurile din București? Tot ce trebuie să știi când cumperi sau închiriezi o locuință

Prețurile apartamentelor scoase la vânzare în Capitală sunt în ușoară scădere, arată cel mai nou raport Imobiliare.ro. Cu toate acestea, Bucureștiul rămâne al treilea cel mai scump oraș din...

citește mai departe
Cât poti câștiga din închirierea unui apartament în regim hotelier?

Descoperă motivul pentru care apartamentele închiriate în regim hotelier reprezintă o afacere care intră tot mai mult în atenția proprietarilor de locuințe, în special în orașele turistice. Cel mai...

citește mai departe
Imobiliare.ro Finance: Ce este mai avantajos – să închiriezi sau să cumperi un apartament? Economii cuprinse între 83.000 de euro și 123.800 în funcție de oraș

Interesul pentru proprietățile rezidențiale de închiriat a înregistrat o creștere semnificativă în 2023. În același timp, numărul locuințelor disponibile s-a depreciat cu aproape 18%, contribuind direct la majorarea chiriilor....

citește mai departe