Chiar dacă au pornit proiecte cu aşteptări ridicate la capitolul vânzări şi profituri, dezvoltatorii de locuinţe mai scumpe şi-au redus sensibil pretenţiile în ultimii ani.
În 2007-2008, dezvoltatorii care lansau proiecte în centrul Bucureştiului estimau atingerea unor preţuri de (peste) 2.000-2.500 de euro pe metru pătrat. Astăzi însă, pentru a putea vinde, aşteptările lor au nevoie de o drastică adaptare la realitate. Răzvan Gorgan, agent imobiliar în cadrul agenţiei Imoprest Invest, spune că un preţ realist de vânzare pentru apartamentele nou-construite din centrul Bucureştiului ar fi de 1.200-1.300 de euro pe metru pătrat.
În opinia sa, în momentul de faţă, o bună parte dintre unităţile locative de pe acest segment sunt neadaptate condiţiilor actuale de piaţă, având suprafeţe şi preţuri prea mari. Spre exemplu, cei care vor o locuinţă nouă cu două camere au la dispoziţie un buget de circa 90.000 de euro, în vreme ce majoritatea ofertelor de acest tip din piaţă se învârt în jurul valorii de circa 110.000 de euro. În acelaşi timp, cumpărătorii care îşi doresc un apartament cu trei camere sunt dispuşi să plătească, în medie, 110.000 de euro, însă oferta se ridică la aproximativ 130.000 de euro. În acest context, cererea solvabilă pentru locuinţele noi din centrul Bucureştiului nu este foarte ridicată în momentul de faţă, crede reprezentantul Imoprest.
Preţuri mai mici cu 20% într-un an
O altă caracteristică a acestui segment de piaţă este reprezentată de oferta destul de scăzută. Astfel, în zona centrală a Capitalei există puţine terenuri pretabile pentru noi dezvoltări rezidenţiale, acesta fiind şi motivul pentru care nici până acum nu s-a construit foarte mult. Astfel, majoritatea dezvoltărilor noi din zonă sunt imobile de mici dimensiuni, de câteva apartamente. Un exemplu în acest sens este dat de Dan şi Alina N. Aceştia au demarat construcţia unui bloc de locuinţe în mai 2008, cu o investiţie totală de 1.100.000 de euro, din fonduri proprii. Imobilul este format din trei apartamente cu trei camere, trei garsoniere şi două locuinţe cu două camere, parterul blocului fiind ocupat de spaţii comerciale. Cei doi au finalizat construcţia în urmă cu aproximativ trei luni. La vânzare mai au o garsonieră şi un apartament cu trei camere, la preţuri de 60.000 şi, respectiv, 160.000 de euro. Cu excepţia unui singur apartament, contractat în 2009, restul au fost achiziţionate în vara acestui an. Pentru a putea vinde, proprietarii imobilului au fost nevoiţi să se adapteze actualelor condiţii de piaţă. Doar anul acesta, spre exemplu, preţurile de vânzare au scăzut cu circa 20%. De asemenea, dacă profitul estimat la începutul lui 2008 se ridica la circa 80%, acum aşteptările dezvoltatorilor au scăzut la 35%.
100.000 de euro, buget mediu pentru apartament în centru
În ciuda condiţiilor dificile de piaţă, Alina N. crede că este un moment propice pentru dezvoltarea de locuinţe noi destinate populaţiei cu venituri peste medie. Ea consideră că cerere pe acest segment există, iar oferta nu este foarte numeroasă. De aceea, ea şi soţul său plănuiesc, pentru anul viitor, construcţia unui alt imobil, de 10-15 apartamente, în zona Traian. Şi Răzvan Gorgan crede că perioada actuală ar fi favorabilă pentru demararea unor noi proiecte, estimând că românii vor căpăta pe viitor mai multă încredere în construcţiile noi.
Dan şi Alina N. sunt conştienţi că, în condiţiile actuale de piaţă, clienţii sunt extrem de precauţi şi sunt interesaţi doar de locuinţe finalizate sau foarte aproape de termenul de predare. De asemenea, chiar dacă mai toţi cumpărătorii de pe acest segment fac achiziţii cu bani gheaţă, aceştia au totuşi o limită clară la capitolul buget, majoritatea dorind să se încadreze în pragul de 100.000 de euro. Ca profil socio-demografic, acest gen de clienţi au o vârstă medie (circa 40 de ani), au familie, practică profesii liberale (avocaţi, notari etc.) şi deţin de multe ori propriile business-uri.