“Toate problemele sunt rezolvate, am depășit criza”

scris de Ilias Papageorgiadis in categoria Ştiri imobiliare
Publicat pe: 3 Ianuarie 2011, Ultima actualizare: 03 Ianuarie 2011

Acest articol a fost publicat pe data de 12.01.2010

Grecia: Pacientul numărul 1 al economiei europene.
România: Gata să preia conducerea, după ce Grecia îşi va rezolva problemele.

Am stat în Grecia, în timpul vacanţei (destul de lungă) şi am avut timp să mă relaxez şi să-mi pun gândurile în ordine, după un an foarte aglomerat. Astăzi Grecia este “pacientul numărul 1″ al Uniunii Europene, confruntându-se cu mari probleme financiare, care necesită soluţii dureroase, în timp ce societatea sa oscilează între negarea şi acceptarea realităţii crunte, respectiv adoptarea măsurilor necesare rezolvării situaţiei. Îmi place când aproape toţi prietenii mei români mă sună, îmi scriu mesaje sau e-mailuri cu articole deloc imbucurătoare scrise în “Financial Times”, anuntându-mă că patria mea suferă.

Îmi place, deoarece a doua tara în Europa, gata să preia conducerea, după ce Grecia îşi va rezolva problemele, este România!

România are cel mai bun potenţial de creştere economică din lume dar în acelaşi timp se confruntă cu probleme destul de grave. Sunt de aşteptat soluţii majore privind reducerea cheltuielor de stat. De asemenea, există şi o problemă clară în sistemul bancar, împrumuturile fiind aproape imposibil de contractat şi creditele neachitate stau să explodeze. În plus, fie vorba între noi, dacă verificaţi reacţiile tuturor responsabililor, aceştia continuă să se comporte exact ca înainte, gândind în acelaşi fel, refuzând să accepte faptul că problemele sunt înaintea noastră şi nu după noi. Aceştia aşteaptă ca toţi ceilalţi să “spele şi rufele lor” …

“Euro va scădea sub 4 Ron, toate problemele vor fi rezolvate în curând”
În acelaşi context, am citit deja primele articole care prevăd scăderea Euro sub 4 Ron (pentru 1 euro), prezentând o situaţie în care mai toate problemele sunt rezolvate, de exemplu: exporturi ridicate (datorită Dacia şi a unor companii puternice), bursa de valori va creşte cu peste 70% (presupun că de la nivelul de azi), dezvoltatorii de proiecte imobiliare vor creşte preţurile (inspiraţi, cred, de către aceiaşi consultanţi înţelepti, care le-au sugerat să dezvolte proiecte cu preţuri duble decăt cele de astăzi – după putând da vina pe piaţă …), deţinătorii de proprietăţi vor vinde cu preturi mult mai mari ridicate si totul va reveni la stadiul din 2006 – 2007! Dar oare chiar totul?!

Totul este mai bine, cu excepţia realităţii …
Da, totul, cu excepţia realităţii … Toate problemele descrise în ultimul trimestru din 2009 sunt încă prezente. Unele fiind chiar mai grave astăzi, din cauza instabilităţii politice cu care s-a confrunat ţara până la investirea noului guvern.

  • Criza economica s-a accentuat. Toţi analiştii financiari serioşi, aşteaptă ca tot mai multe persoane să-şi piardă locul de muncă în acest an (din păcate).
  • profituri diminuate, în 2009, atrag după sine plata impozitelor mai mici în 2010.
  • banii proveniţi din ultima tranşă de la FMI se vor termina în curând. Aceşti bani trebuie plătiţi înapoi foarte repede (vor fi acoperiţi de alte credite mult mai scumpe).
  • Guvernul are nevoie de bani, ceea ce înseamnă că va lua bani de pe piaţă, va reduce fluxul de numerar al tuturor, ceea ce atrage reducerea cheltuielile (cerc vicios).
  • Rata de insolvabilitate se va ridica, după cum vedem, (cu excepţia situaţiilor de criză), creşte sindromul “sutelor de oameni de afaceri serioşi” care îşi abandonează companiile, fără a lupta pentru menţinerea lor.
  • În contextul în care mediul de afaceri este blocat, problemele de la Registrul Comertului reprezintă o bombă activă. Am citit că au fost luate măsuri în acest sens şi aştept să văd unele rezultate. Eu chiar sper să trecem curând peste acest capitol, deoarece constat că există persoane care aplică astăzi pentru un post şi primesc o invitaţie la interviu peste 8 – 12 luni!
  • În ceea ce priveşte piaţa imobiliară, aproape toată lumea se comportă ca până acum. Majoritatea oamenilor pur şi simplu încearcă să-i înşele pe ceilalţi, în timp ce băncile sunt foarte suspicioase şi încă foarte mulţi oameni refuză să deschidă ochii şi să vadă realitatea din jurul lor.

Problemele nu vor fi rezolvate prin vorbe frumoase şi duioase ci prin muncă, decizii şi reforme.
Prietenii mei din cadrul companiilor multinaţionale continuă să parieze că moneda naţională se va deprecia în acest an, peste 4,5 / 1 euro, ajungând până la 4,8 – 5 Ron/1 Euro.
Ţara trebuie să conştientizeze situaţia sa actuală care este departe de a fi “roză”, dar este mai bună decăt a altor tări şi permite tuturor oamenilor serioşi să căstige bani pe termen lung).

Noi nu vom rezolva problemele noastre doar printr-o atitudine pozitivă, ci combinând aceasta cu unele acţiuni.

Acţiuni care ar trebui să vină nu numai din partea Guvernului, ci din partea fiecăruia dintre noi, dat fiind că toti suntem o parte inegrantă a problemei. Dacă nu vom merge mai departe, nu vom întreprinde măsuri şi nu ne vom schimba comportamentul, astfel încât să relansăm economia, să absorbim fondurile europene şi să atragem investiţii majore straine, situaţia se va agrava.

Soluţia este în mâinile noastre, în acest an, în lunile următoare.

 

 

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
“Prea mult praf, produs de doar cateva masini”

(Piata imobiliara romaneasca: primele doua luni ale anului 2011) “Foarte optimist”-ul prieten al meu, celebru: “2011 va fi un an foarte pozitiv” Era doar  sfarsitul anului trecut, cand o multime...

citește mai departe
Poate otravi mentalitateanesanatoasa procesul de redresare?

Inca de acum cateva saptamani, continui sa va spun despre procesul lent de recuperare care astept sa se produca, in cazul in care totul decurge bine in urmatorii 1-2...

citește mai departe
CPI, traininguri si déjà vu: Colaborarile si 5 secrete pentru profesionalism

Martea trecuta am participat la CPI, “Clubul Profesionistilor in Imobiliare”, un eveniment organizat de imobiliare.ro. Acolo, in timpul prezentarii sustinute de Isfahan Doekhie si Niculae Iulian, m-am simtit ca si...

citește mai departe
In Suedia, pentru… Romania!

Salutare din friguroasa Uppsala si Stockolm! Dupa o saptamana obositoare, ieri am zburat in Suedia. Am venit aici din doua motive: sa-mi intalnesc fratele, Nikolas, care lucreaza pentru Universitatea...

citește mai departe
“Pretul pietei este 250. Clientul meu va ofera 170” “Eu vreau 800. Poti sa pastrezi toti banii peste acest pret”

2010. Vara. Tocmai am semnat un contract, cumparand un teren destinat unui proiect de retail intr-un oras mare din Romania. Clientul meu,  fericit de finalitatea acestei tranzactii m-a invitat...

citește mai departe