“Cum să repornim România:Lupta împotriva corupţiei, concentrati-vă asupra educaţiei, agriculturii, economiei verde si spiritului antreprenorial “

scris de Ilias Papageorgiadis in categoria Ştiri imobiliare
Publicat pe: 14 Octombrie 2010, Ultima actualizare: 14 Octombrie 2010

Acest articol a fost publicat pe 10.07.2010

(Acum câteva zile am contribuit cu opinia mea  la articolul Corinei Saceanu pentru Romania Business Insider privind modalitatea de re-pornire a României. Mai jos puteti găsi si articolul publicat  în data de 07.07.2010, pare destul de interesant).

Am cerut cititorilor noştri să ne împărtăsească căteva idei despre cum putem  să re-pornim România. Sau mai bine zis cum poate fi România re-pornită. Nu toate măsurile sunt în mâinile poporului, ci mai degrabă în mâinile conducătorilor ţării noastre. Mai jos am preluat căteva idei bune de la  unii dintre cititorii noştri expati. Le multumim tuturor că ne-au împărtăsit gândurile lor la un moment în care majoritatea oamenilor se gândesc doar la binele propriu.

Corrie van der Westhuizen are o listă cu zece lucruri care ar trebui făcute în România. Ştirbirea corupţiei şi schimbarea mentalităţii oamenilor  ocupă primele locuri în lista ei şi aceste sunt aspecte asupra cărora însuai românii pot lucra. Alti doi cititori, John Mulligan şi Piero Sraffa sunt de asemenea, de acord ca stirbirea corupţiei este măsura principală care trebuie adoptată.

“În cazul în care România nu se ocupă de stirbirea corupţiei care pătrunde în toate nivelurile societăţii, toate celelalte iniţiative sunt o pierdere de timp – un castel construit pe nisip. Până ce deciziile nu sunt făcute spre binele tuturor, cetătenii din România nu sunt reprezentati de asa numita democraţie care a înlocuit regimul Ceauşescu. stirbiti corupţia de la rădăcină, şi toate celelalte vor urma (inclusiv chiar şi drepturile omului, un concept care din păcate lipseste din cadrul administraţiilor locale şi naţionale din România) “spune John Mulligan.

“România nu va adera la zona euro,nu înainte să aibă sub control ceea mai importantă problemă pe care o are momentan. Aceasta  este realitatea !” după părerea lui Piero Sraffa.

Corrie van der Westhuizen  crede că si pe agricultura ar trebui de asemenea să se pună un accent deosebit.Această idee este sustinută şi de către un alt cititor, Andrew, care crede că agricultura este cheia viitorului României.

Educaţia antreprenorială  trebuie abordată încă din şcoală este o altă măsură propusă de Corrie van der Westhuizen. Un alt cititor, Ilias Papageorgiadis, care conduce compania More Real Estate Services din România a scris si a împărtăsit  pe blogul său ideea lui despre crearea unor şcoli de afaceri şi obligarea tuturor să urmeze aceste cursuri de formare timp de cinci luni. (Puteţi citi în detaliu ideea acestuia aici.)

Educaţia a fost lucru menţionat si de către alti doi cititori, Leslie Hawke şi Ela Robinson.

“Educaţia timpurie este cheia! Atunci când copiii încep o şcoala care este si ea în urmă, ei vor rămâne în urmă. În cazul copiiilor care au parte de un start bun este mai puţin probabil ca acestia o să aibă nevoie de o “educaţie specială” şi este mai mult decăt probabil că vor absolvi. Când acesti copii devin adulti, este mult mai probabil că vor avea locuri de muncă şi salarii mult mai mari, si este mai puţin probabil că acestia o să comită infracţiuni si vor primi ajutor social. Studiile internaţionale arată clar că banii investiti într-o  educaţie timpurie de calitate salvează contribuabili de o cheltuială semnificativă a costurilor viitoare. si acest lucru foloseste tuturor spre bine”, spune Leslie Hawk directorul societătii de caritate Ovidiu Rom din România.

Ela Robinson, directoarea Şcoli Internaţionale pentru Învăţământul Primar, crede ca o ţară este pe atăt de dezvoltată pecum sistemul de învătămănt al acesteia.

“Copiii nu ar trebui să doarmă la scoală. La scoală trebuie să se învete. Profesorii ar trebui să predea o zi întreagă şi anul universitar ar trebui să fie mai lung. Stilul  formal de predare ar trebui să fie schimbat şi să nu se limiteze doar la cunoştinţe, dar să se pună accent pe aptitudini, concepte şi atitudine. Toţi ar trebui să fi educati pentru o cetăţenie globală. Acest lucru nu va face o schimbare mâine, dar guvernul ar trebui să aibă acest lucru în vedere pentru viitor. Copiii reprezintă cea mai mare investitie a noastră “, spune ea.

Atentia spre educaţie ar trebui să fie cu siguranţă printre priorităţile cheie în ţară, având în vedere rezultatele recente de la bacalaureat: doar 67.4 % din studenţii au trecut examenul, ceea ce reprezintă cea mai mică rată de promovabilitate din ultimii opt ani. În Bucureşti, rata a fost chiar mai mică – 58.9 l%.

Economia verde nu trebuie uitată Steven Borncamp, preşedintele Green Building Council din România, a scris despre acest aspect:

“Pentru repornirea economiei şi un ajutor imediat, un stimul economic verde este necesar. Măsurile privind eficienţa energetică şi renovarea clădirilor existente creează locuri de muncă care necesită calificare înaltă si medie şi creează un divident de durată în reducerea costurilor de energie şi securitate “, spune acesta. Cheltuielile guvernamentale masive pentru panourile solare şi cei 80% subvenţie pentru polistirenul pentru izolarea clădirilor NU sunt  reprezintă solutia …. stimulente mai mici, mai multe opţiuni de finanţare, reducerea impozitelor pentru proiectele verzi vor răspândi pe scară largă beneficii şi vor dezlănţuii oportunităti economice pentru un sector care consitue o parte substanţială a economiei, spune Steven Borncamp. “Corupţia este este năpasta numeroaselor proiecte rezidentiale de calitate proastă din România şi în alte părţi, care trebuie să fie curătate înainte ca oameni să-si primească locurile de muncă, locuinţele, educatia, parcurile, etc  pe care le merită”, a adaugat acesta .

John Korst vorbeşte despre nevoia de transparenţă pe toate segmentele şi despre devotamentul necesar al politicienilor față de locurile lor de muncă mai presus de loialitatea faţă de partid sau fată de interesele proprii. Korst a înfiinţat fundaţia “O mie de cărţi” şi a donat carti in limba engleza şcolilor din România.

“Sistemul de învăţământ este într-o încurcătură, deoarece politicienii sunt ingrijorati mai degrabă de control decât de copii”, spune acesta.

Costurile pentru constructia căilor rutiere ar fi în concordanţă cu restul Europei. Corupţia de toate felurile ar fi mai sub control, a adaugat acesta.

Înregistrarea ratională a noilor întreprinderi şi promovarea spiritului antreprenorial, împreună cu mai multe servicii de impozitare efective ar trebui să fie luate în considerare,au subliniat de asemenea cititorii.

În final, totul răsfrănge asupra calitătii vieţii: pentru locuitori, pentru investitorii străini.

“Si în final o nota si mai importantă, birocraţia meschină, întălnită în toate nivelurile societăţii face viaţa foarte frustrantă. Acolo nimeni nu vorbeşte despre afaceri sau despre o viată mai bună “, spune John Korst”.

(Pentru a citi textul original apăsati link-ul)

 

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
“Prea mult praf, produs de doar cateva masini”

(Piata imobiliara romaneasca: primele doua luni ale anului 2011) “Foarte optimist”-ul prieten al meu, celebru: “2011 va fi un an foarte pozitiv” Era doar  sfarsitul anului trecut, cand o multime...

citește mai departe
Poate otravi mentalitateanesanatoasa procesul de redresare?

Inca de acum cateva saptamani, continui sa va spun despre procesul lent de recuperare care astept sa se produca, in cazul in care totul decurge bine in urmatorii 1-2...

citește mai departe
CPI, traininguri si déjà vu: Colaborarile si 5 secrete pentru profesionalism

Martea trecuta am participat la CPI, “Clubul Profesionistilor in Imobiliare”, un eveniment organizat de imobiliare.ro. Acolo, in timpul prezentarii sustinute de Isfahan Doekhie si Niculae Iulian, m-am simtit ca si...

citește mai departe
In Suedia, pentru… Romania!

Salutare din friguroasa Uppsala si Stockolm! Dupa o saptamana obositoare, ieri am zburat in Suedia. Am venit aici din doua motive: sa-mi intalnesc fratele, Nikolas, care lucreaza pentru Universitatea...

citește mai departe
“Pretul pietei este 250. Clientul meu va ofera 170” “Eu vreau 800. Poti sa pastrezi toti banii peste acest pret”

2010. Vara. Tocmai am semnat un contract, cumparand un teren destinat unui proiect de retail intr-un oras mare din Romania. Clientul meu,  fericit de finalitatea acestei tranzactii m-a invitat...

citește mai departe