Află prin cea mai nouă campanie Imobiliare.ro Finance c...
Atunci când a sosit momentul să accesezi un credit ipotecar, o decizie...
Dobânzile nu reprezintă, la ora actuală, cea mai mare problemă a pieței, ci oferta tot mai restrânsă de locuințe scoase la vânzare la nivel național, este de părere Dan Niculae, Managing Director Imobiliare.ro Finance. Dacă tendința de scădere pe care o vedem în numărul de apartamente și case disponibile pentru cumpărători va continua, România va ajunge o piață a chiriilor, lucru pentru care nu suntem pregătiți.
"Astăzi dobânzile nu mai reprezintă o sperietoare. Chiar dacă acest grad de îndatorare raportat la dobânda variabilă reduce efectiv ce-și poate permite un consumator mediu, totuși salariile au crescut și acest lucru nu mai reprezintă problema principală a pieței. Anul trecut pe vremea aceasta era. În momentul de față, problema principală a pieței este legată de evoluția ofertei și de creșterea prețurilor. Aș putea să-mi permit chiar să spun că, dacă lucrurile vor continua în acest fel, creșterea prețurilor locuințelor va reprezenta o problemă mai mare în piață decât au reprezentat-o dobânzile cu un an în urmă", a declarat Dan Niculae în cadrul evenimentului ZF Bankers Summit 2024.
Managing Directorul Imobiliare.ro Finance a oferit și un exemplu concret. În București, unde întâlnim cel mai mare număr de locuințe listate la vânzare din întreaga țară, oferta a scăzut cu 17% în primul trimestru comparativ cu perioada similară a anului trecut. Oferta de locuințe noi disponibile în piață a scăzut, la rândul său, cu 15%, în special pe fondul politicilor administrative din ultimii ani. În mai restrângerea ofertei totale a fost și mai puternică, cu 37%.
"Lucrurile nu arată bine. Livrările de locuințe scad, numărul de autorizații scade, iar acestea nu pot fi schimbate peste noapte. Chiar dacă apare o schimbare, impactul va fi vizibil în următorii 3-4 ani", a mai spus Niculae.
Într-un scenariu în care scăderea drastică a ofertei va continua, iar prețurile se vor majora și mai mult, locuințele vor fi tot mai puțin accesibile. Astfel, mulți dintre români ar urma să aibă ca unică soluție închirierea. Piața chiriilor ar urma să crească puternic în acest context, așa cum s-a întâmplat și în alte țări din regiune care s-au confruntat cu o situație similară.
"Noi în România nu suntem pregătiți să devenim o piață a chiriilor", a menționat Managing Directorul Imobiliare.ro Finance în cadrul evenimentului organizat de Ziarul Financiar.
De altfel, anul trecut chiriile au explodat în România, atât în materie de cerere, cât și în privința prețurilor. În plus, în primul trimestru din 2024 chiria medie la nivel național a fost cu 11% mai mare decât în intervalul similar al anului trecut și a ajuns la 500 de euro/lună. Cererea, însă, a înregistrat scăderi pe fondul îmbunătățirii condițiilor de pe piața de creditare.