Cresc prețurile locuințelor în pas cu Noua Casă? Răspunsul dezvoltatorilor

scris de Corina Varlan

Marii dezvoltatori nu anticipează creșteri ale prețurilor locuințelor, odată cu modificările aduse la nivelul pieței de programul Noua Casă.

“Sunt o serie de analiști care au speculat faptul că vor crește prețurile pentru garsoniere și apartamente cu 2 camere odată cu apariția acestor noi modificări ale programului. Din punctul meu de vedere, nu se va întâmpla acest lucru”, a declarat în cadrul emisiunii imoExpert Horațiu Buclea, consilier financiar pentru dezvoltatorul Maurer Imobiliare.

“O creștere neîntemeiată a prețurilor la apartamente din partea dezvoltatorilor nu va face altceva decât să conducă la o reducere a vânzărilor”, a mai spus reprezentantul dezvoltatorului.

Maurer Imobiliare a vândut până acum peste 8.000 de locuințe și are în portofoliu proiecte în orașe precum Brașov, Constanța, Târgu Mureș, Sighișoara și Cluj-Napoca.

Nici Toni Ehling, Business Development Consultant pentru proiectul XCity Towers construit în Timișoara de Wallberg Properties, nu consideră că ar fi cazul să ne așteptăm la majorări ale prețurilor în contextul Noua Casă, mai ales din partea dezvoltatorilor mari.

“Cred că cine acționează speculativ, crescând sau făcând discount-uri în funcție de oportunități, la un moment dat va plăti un preț de neîncredere din partea clienților”, ne-a declarat el.

“Eu reprezint un dezvoltator mare. Noi avem proiecte în Arad, Cluj, Brașov și Timișoara. Cu sau fără aceste programe guvernamentale, strategia noastră de business este consistentă și pornește de la principiul fair value for money, adică să oferim un confort ridicat al locuirii la un preț rezonabil și corect. (…) Am folosit acest principiu de business și în perioadele dificile, cum a fost criza financiară din 2008-2012 sau momentele în care euro a crescut brusc”, a mai spus reprezentantul Wallberg Properties, un dezvoltator activ de 15 ani la nivelul pieței cu investiții de peste 90 de milioane de euro.

Programul Noua Casă ar putea să devină funcțional din luna august. Prin intermediul său poți să accesezi diverse tipuri de credite, în funcție de locuința pe care vrei să o cumperi:

  • credit pentru achiziția unei locuințe noi de maximum 140.000 de euro, echivalent în lei compus din finanțarea acordată de instituția de credit, în valoare de cel mult 119.000 de euro, echivalent în lei și avansul plătit de beneficiar. Finanțarea este garantată de stat în procent de maximum 60%, exclusiv dobânzile, comisioanele și spezele bancare aferente finanțării garantate, și acoperă maximum 85% din prețul de achiziție al locuinței, dar nu mai mult decât valoarea rezultată din raportul de evaluare.

Aici trebuie făcută, însă, o mențiune. În categoria locuințelor noi sunt asimilate și cele supuse unor lucrări de consolidare sau reducere a riscului seismic în ultimii cinci ani.

  • creditul acordat pentru celelalte tipuri de locuințe de cel mult 70.000 de euro, echivalent în lei compus din finanțarea acordată de bancă, în valoare de maximum 66.500 de euro, echivalent în lei și avansul plătit de beneficiar. Finanțarea este garantată de stat în procent de maximum 50% din valoarea creditului, și acoperă cel mult 95% din prețul de achiziție.

Avansul va fi diferențiat, în funcție de tipul de locuință pentru care optează cumpărătorul, astfel:

  • minimum 15% din prețul de achiziție pentru locuințele noi/consolidate
  • minimum 5% din prețul de achiziție pentru celelalte categorii de locuințe.

Corina Vârlan are o experiență de 12 ani în presa online, comunicare și content marketing. Ea s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în urmă cu 6 ani și ocupă, în prezent, funcția de Content Manager. Corina își concentrează activitatea pe subiecte de interes din sectorul de real estate.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Piața rezidențială din România și-a reluat creșterea în T4 2020. Cum au evoluat prețurile locuințelor, în raport cu cererea și oferta?

Situația din domeniul sanitar a avut ca efect, practic, un singur trimestru de scădere a prețurilor: acestea s-au diminuat doar în timpul stării de urgență, după care s-au stabilizat...

citește mai departe
Cum au evoluat prețurile apartamentelor în 2020

Din punctul de vedere al variațiilor consemnate la 12 luni, Bucureștiul și Cluj-Napoca se situează, încă o dată, la poluri opuse. După un plus de 1,2% în noiembrie, prețurile...

citește mai departe
Noiembrie 2020, o nouă lună de creșteri la prețurile apartamentelor. Ce s-a întâmplat în marile orașe

Variații pozitive au avut loc pe ambele segmente de piață, însă cele mai semnificative pe segmentul rezidențial nou. După un avans de 2,4% în octombrie, prețurile locuințelor au înregistrat...

citește mai departe
La nivel național, prețurile apartamentelor au consemnat un avans semnificativ în luna octombrie. Vezi situația din marile orașe

Patru din șase centre regionale au fost caracterizate, per ansamblu, de o tendință de creștere – în alte două pretențiile proprietarilor s-au menținut, practic, la nivelul din septembrie. După...

citește mai departe
Rezidențialele autohtone după restricțiile de circulație: prețurile locuințelor față de evoluția cererii, a ofertei și a achizițiilor în T3 2020

Pentru moment, datele din piață relevă o reziliență semnificativă a principalilor indicatori specifici acestei piețe. După starea de urgență instituită în luna martie și încheiată la jumătatea lunii mai,...

citește mai departe