Trei tendințe pe piața de creditare. Ce IRCC vom avea la începutul lui 2025?

Principalele tendințe apărute pe parcursul anului 2024 la nivelul pieței de creditare au fost prezentate pe larg de Dan Niculae, Managing Director Imobiliare.ro Finance, în cadrul evenimentelor Imobiliare.ro HUB organizate săptămâna aceasta în Brașov și în Sibiu. 

 

Iată care sunt acestea și ce așteptări există deja pentru începutul lui 2025.

 

1.Volumele de creditare pe segmentul creditelor acordate pentru locuințe se apropie până în luna august de totalul anului trecut. Sunt incluse aici, conform raportării realizate de Banca Națională a României (BNR), refinanțările, negocierile și restructurările.

 

 

"Piața este anul acesta ca volum mult mai mare, evident și pe fondul accelerării scăderii dobânzilor, în special în cazul celor fixe. Acest lucru se vede și în piața imobiliară", a explicat Dan Niculae.

 

"Până în momentul acesta față de ianuarie-august anul trecut suntem la +70% ca și volume de creditare și probabil că vom termina anul undeva la +60%, dacă lucrurile merg tot așa", a mai adăugat el.

 

 

2. Refinanțările reprezintă, în prezent, un segment important al pieței. "În 2019 erau aproape inexistente. În momentul în care am început să avem inflație ridicată, dobânzi în creștere - în special în 2022 spre final - acolo au început să crească deja refinanțările. Acestea au ajuns în 2024 la un nivel uriaș pe care îl estimăm conform datelor din piață la circa 60%", a menționat Managing Directorul Imobiliare.ro Finance.

 

"Diferența este reprezentată de credite noi care se traduc printr-o tranzacție imobiliară. Chiar și în aceste condiții vedem o creștere cu 65% în cazul creditelor noi față de anul trecut. Vom termina anul peste 2023, dar probabil undeva la nivelul lui 2022 și poate sub 2021. Deci, piața de creditare, deși a crescut accelerat anul acesta, abia ajunge din urmă anii trecuți când mergea foarte bine", a mai menționat Dan Niculae.

 

3. În 2024, BNR a făcut două reduceri ale dobânzii-cheie, mai târziu decât se anticipa inițial, respectiv în lunile iulie și august. S-a ajuns, astfel, la o dobândă de 6,5%. Aceste acțiuni vor fi vizibile abia anul viitor la nivelul IRCC-ului.

 

"La televizor vedem că IRCC-ul crește în octombrie, deși toată lumea se aștepta să scadă. IRCC-ul pe care îl vedem acum, de 5,99%, este de fapt cel din trimestrul II, dinainte de aceste reduceri de dobândă făcute de BNR. Pentru că tocmai am încheiat trimestrul III, am putut calcula cât va fi IRCC în trimestrul I 2025, respectiv 5,66%", a explicat reprezentantul Imobiliare.ro Finance.

 

 

"În ultima ședință, BNR a menținut politica monetară la nivelul de 6,5%. Cifrele economice nu arată o continuare a scăderii inflației în ritmul așteptat. Mai mult, deficitul bugetar este în creștere, suntem într-un an electoral în care măsurile care nu sunt populare nu s-au luat, mai degrabă s-au dat facilități fiscale care au crescut deficitul. Când aceste măsuri se vor lua, probabil la începutul anului viitor, ne așteptăm ca inflația să-și încetinească ritmul de scădere și atunci probabil că acest lucru va încetini și ritmul în care BNR reduce dobânda-cheie", a mai explicat el.

 

"Piața se bazează în momentul acesta pe ofertele de dobândă fixă și probabil că vom vedea acest trend continuând", a mai adăugat Dan Niculae.

 

Ce a însemnat 2024 pentru Imobiliare.ro Finance?

 

Rețeaua extinsă la nivel național cuprinde peste 200 de brokeri de credite și a avut o evoluție spectaculoasă în ultima perioadă.

 

"Putem să ne lăudăm cu faptul că am avut un an foarte bun. Suntem de câțiva ani numărul II în România ca și volume de creditare, însă suntem brokerul cu cea mai mare creștere a cotei de piață din industrie. Am crescut cu 70%. Este o creștere spectaculoasă pentru un astfel de business, peste creșterea pieței", a subliniat Dan Niculae.

 

Brokerii din rețeaua Imobiliare.ro Finance colaborează cu peste 25 de bănci și instituții financiare. Mai bine de 60.000 de credite au fost acordate, până acum, prin intermediul lor.